Památkáři zpřístupní zříceninu hradu Přimda veřejnosti

8. červen 2012

Památkáři poprvé v historii otevřou veřejnosti hrad Přimda na Tachovsku s odborným průvodcovským servisem. Zřícenina nejstaršího známého kamenného hradu v České republice byla dlouhá léta nepřístupná. Probíhala obnova památky a stavební práce až letos.

Letos se podařilo dlouholetou obnovu zříceniny dokončit a zpřístupnění památky je významné i pro celý region, protože Přimda tvoří významnou dominantu zejména Tachovska. Letos navíc slaví výročí - před 50 lety byla prohlášena za Národní kulturní památku například spolu s hradem Karlštejn, Vyšehradem nebo Národním divadlem.

Hrad Přimda patří k nejstarším (románským) hradům na našem území a je považován za jednu z nejvýznamnějších památek hradní architektury. Založen byl nejpozději ve 20. letech 12. století. V minulosti byla Přimda opravována, a to od konce 60. let 20. století do roku 1977, tyto opravy ale tehdy nebyly dokončeny.

Poslední památková obnova začala v roce 2001 a trvala do roku 2010. Jednalo se o statické zajištění havarijních míst objektu a práce přišly na více než 6,5 milionu korun. Na obnovu navázala v roce 2011 příprava zpřístupnění objektu veřejnosti. Bylo zapotřebí vybudovat přístupové schodiště do donjonu, ohrazení a provozní budovu, která bude sloužit jako zázemí pro průvodce a pro prodej vstupenek a upomínkových předmětů.

Areál zříceniny Přimda se pro veřejnosti otevře v pátek 22. června. Slavnost se uskuteční v prostoru bývalého hradního nádvoří před hradní věží. Hrad bude v letošním roce možné navštívit od úterý do neděle (v pondělí bude zavřeno) od 10:00 do 16:00 hodin od 23.čevna do 30. září.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio