Písek zahájil městské slavnosti Dotkni se Písku

9. červen 2012

Od pátku do neděle bude Písek patřit tradičním městským slavnostem Dotkni se Písku.

Jak říká za organizátory ředitel Cenra kultury Písek Ctirad Havel, i tentokrát dostanou návštěvníci ke vstupence také pamětní minci. Letos je pro město vyrobila mincovna ve slovenské Kremnici v počtu patnácti tisíc. „Předpokládáme, že jich deset tisíc rozdáme ke vstupenkám a zbytek budeme prodávat,“ říká Havel.

Novinkou je rozšíření programu ze dvou na tři dny. „Nechali jsme si po loňských slavnostech udělat průzkum a letos jsme postupovali podlet toho, jak to Písečtí chtějí. Takže jsme akceptovali požadavky na koncerty, ale i například historický program. Na náměstí se odehrají dvě historické hry.“

Placená zóna je zmenšená, bude v ní pouze Velké náměstí a část Jungmannovy ulice. Další program bude probíhat také v Palackého sadech a na Havlíčkově náměstí.

V pátek si mohli návštěvníci užít rytířský turnaj, v sobotu ve 20:15 na ně čeká historický rokokový průvod. „Ta doba rokoka je zajímavá, není to ani gotika a renesance, které probíhají v ostatních městech, a kostýmy jsou velmi atraktivní. V čele průvodu pojede Marie Terezie, dojde na náměstí, kde bude komponovaný pořad. Návštěvníci uvidí šerm, historický regiment, dobové tance, ohňovou show a ohňostroj,“ láká návštěvníky jeden z pořadatelů a ředitel Divadla Pod čarou Miroslav Pokorný.

autoři: Ivan Mls , Martin Pokorný
Spustit audio