Ostravská zoo láká k návštěvě mláďaty jelenů

9. červen 2012
Zprávy , Zprávy

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mohou v těchto dnech vidět celkem šest mláďat jelenů. Od března se zde postupně narodila tři mláďata největšího jelena wapiti sibiřského a tři mláďata jelena milu, který byl ve volné přírodě vyhuben.

Mláďata wapitiho sibiřského se narodila 11. dubna - samička, 31. května sameček a nejčerstvější přírůstek je z pátku 8. června a je to taky sameček. Mláďata jelena milu se narodila 22. března - sameček, 7. května samička a 31. května sameček.

„Wapiti je největším jelenem. Samci dosahují hmotnosti až 450 kilogramů. Obývá lesy východní Asie a západu Severní Ameriky. V ostravské zoo je chován asijský poddruh wapiti sibiřský, který zatím nepatří v přírodě k ohroženým druhům, nicméně v zoologických zahradách je chován velmi vzácně,“ upřesnila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Momentálně wapiti chová jen několik institucí v Evropě, z toho hned tři zoo v České republice. V Zoo Ostrava je dokonce tento jelen chován nejdéle ze všech druhů jelenovitých, a to od roku 1964.

Wapiti sibiřský

„Naproti tomu situace u jelena milu je naprosto opačná. V přírodě bychom tohoto majestátního jelena hledali marně. Je příkladem zvířete, které bylo v důsledku lidské činnosti ve volné přírodě zcela vyhubeno, a jako druh byl před úplným vymizením z planety Země zachráněn díky chovům v lidské péči,“ poznamenala Kalousková.

autor: tif
Spustit audio