V Budějovicích se v některých rozvodech teplé vody objevila škodlivá bakterie

11. červen 2012

V rozvodech teplé vody v Českých Budějovicích u výměníkové stanice 136 Plzeňská ulice se vyskytuje bakterie Legionella pneumophila.

Bakterie může způsobit tak zvanou legionářskou nemoc, při těžší formě napadne plíce, při lehčí jen horní cesty dýchací. Jak upřesňuje František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích, riziko onemocnění vzniká tam, kde se tvoří aerosol – zejména ve sprchách nebo v bazéncích s vodními tryskami.

„Z analýz odebraných vzorků lze předpokládat, že bakterie jsou kolonizovány v rozvodech teplé vody, přítomnost bakterie ve studené vodě zjištěna nebyla. Přestože stávající situace nedosahuje vysoké míry rizika, doporučujeme odběratelům, aby postupovali podle instrukcí na našich webových stránkách,“ upozorňuje Kotrba.

Českobudějovická Teplárna se o výskytu bakterií v teplé vodě dozvěděla v pátek dopoledne. Její mluvčí Zdeněk Zuntych potvrdil, že už teď jsou v činnosti opatření na likvidaci bakterií v teplé užitkové vodě.

„Teplárna okamžiě po informaci z krajské hygienické stanice, provedla přehřátí zásobníku teplé užitkové vody na šedesát pět stupňů. To garant tepelnou dezinfekci systému, která se bude provádět každých osm hodin až do pondělí. Teplárna ovšem nemůže garantovat stav potrubních rozvodů v objektech, které nejsou v jejím majetku,“ dodává Zuntych.

Jako prevenci doporučují hygienici nechat odtéct teplou vodu – nejlépe několik minut – a vyčistit sítka ve sprchových a vodovodních bateriích. Podrobnosti o tom, jak se před bakterií chránit, najdete na stránkách krajské hygienické stanice.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio