Nejmenší primát je kanibal

11. červen 2012
Monitor

Maličký maki z pralesů Madagaskaru se stal dalším primátem, kterému vědci přičetli na vrub sklony ke kanibalismu.

Maki trpasličí (Microcebus murinus) je jedním z nejmenších primátů: jeho tělíčko měří asi deset centimetrů a váha se pohybuje kolem 70 gramů. V jednom směru se však neliší od svých mnohem větších příbuzných – stejně jako mnoho z nich se i makiové prokazatelně dopouštějí kanibalismu. Zvrácené choutky trpasličích primátů odhalili biologové z Univerzity v Göttingenu, kteří v pralesích na západě Madagaskaru hledali jedince označené radiovou vysílačkou. Mezi nimi byla i dospělá samice, která uhynula z neznámých příčin. Když ji vědci našli, požíral její tělo dospělý samec stejného druhu.

Je to první zaznamenaný případ kanibalismu u makiů trpasličích a zároveň první důkaz o tom, že tito primáti jedí maso jiných savců. Až dosud se totiž věřilo, že jejich jídelníček tvoří jen hmyz, ovoce a nektar z květů. Neobvyklé je i to, že terčem kanibalského chování bylo dospělé zvíře. Kanibalismus, který se definuje jako konzumace masa příslušníka stejného druhu, je poměrně častý u šimpanzů a několika druhů opic. Nepřímé důkazy také naznačují, že občas se jej dopouštějí i gorily a orangutani. Ve všech dříve známých případech kanibalismu u primátů (s výjimkou člověka) však byla oběťmi nedospělá mláďata, dospělé zvíře zatím nikdy.

<p><iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/NQccGcd_XNY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: American Journal of Primatology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio