Ovce a kozy pomáhají místo sekaček

11. červen 2012

Letos je to již potřinácté, kdy místo sekaček vybíhají na svahy ovce a kozy a pomáhají s údržbou přírodního areálu zahrady. Potkáme se s nimi na chráněném území Havránka (část Pustá vinice) a Salabka a v přírodní rezervaci Podhoří.

Až do pondělí 11. června mohli návštěvníci botanické zahrady sledovat pasoucí stádo ovcí a koz přímo v expozicích. „Letos nejsou v Troji pomocí řízené pastvy vypásány pouze chráněné stepní lokality a vřesoviště Salabka a Pustá vinice, ale také plocha, na níž se nacházely pro veřejnost nepřístupné zahrádky,“ upřesňuje ředitelka Botanické zahrady a koordinátorka akce Věra Bidlová a dodává: „Botanická zahrada zde nechala na jaře strhnout staré ploty, zlikvidovala prvky lidové tvořivosti v podobě nejrůznějších budek a vykácela více než 15 let staré nálety.“ Tato plocha se od 1. dubna stala součástí expozice Stráň. Ovce a kozy vypasou více než deset let nesekanou trávu a pomohou tak obnovit stepní charakter této lokality.

V pondělí 11. června bude stádo přehnáno na vřesoviště Pustá vinice, které je součástí přírodní památky Havránka.
Přibližně v těchto termínech je možno se se stádem potkat (data jsou pouze orientační, délka pastvy je závislá na úživnosti dané lokality):

Pustá vinice do 23. června
Salabka od 23. června. do 3. července
Podhoří od 3. do 14. července

V současné době je trendem ochrany přírody tzv. aktivní péče o chráněná území. Pastva je jednou z možností, jak takové aktivní péče dosáhnout. Chráněná území v přírodním areálu botanické zahrady jsou vypásána již od roku 2000. Po celou dobu je pracovníky Botanického ústavu AV ČR sledován vliv pastvy na změnu vegetace.

Vegetaci pobyt stáda prospěje daleko více než třeba sekání s křovinořezem. Zvířata okoušou vřesy a rostliny mezi nimi a svými kopýtky rozruší travní drn. Pastvou se každoročně likvidují náletové keře a stará tráva, která by se jinak musela obtížně kosit. Pastva umožňuje i rozvoj nízkých, dříve zastíněných druhů rostlin a podporuje zejména u trav růst do šířky, a výrazně tak snižuje množství míst bez vegetace.

Prosíme kolemjdoucí návštěvníky a pozorovatele o následující:
V době pastvy nevstupujte za elektrické ohradníky a mějte své psy uvázané na vodítku a nekrmte zvířata (pokud jim chcete donést tvrdé pečivo, odevzdejte ho pastevci).

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio