Chovatelé jihlavské ZOO získali prestižní ocenění

12. červen 2012
Zprávy z

Po loňském úspěchu s medvědincem doputovala i letos do jihlavské zoo další ocenění. Tentorkát si chovatelé dovezli z Kunína stříbro a bronz. Soutěž Bílý slon ukázala na jejich schopnosti zúročit zkušenosti a pečlivost při odchovu vzácných druhů zvířat - kočkodana Campbellova a hroznýšovců porotorických.

"Odchovek roku je docela prestižní cena. Hlásí se tam všechny zoo z Česka i Slovenska. Dostali jsme třetí místo za ochov hroznýšovce portorického. Hodnotí se to podle náročnosti chovu a vzácnosti toho daného druhu. Tento odchov byl od jednoho páru, který tady chováme už několik let. Povedlo se nám odchovat čtyři mláďata," říká Lubomíra Ševčíková, která pracuje v zoologické zahradě už dvaadvacet let. Právě tito hroznýši jsou téměř jako její děti, které si vychovala. "Jsou to moje nehodné děti, protože jsou pěkně kousaví a moc se se mnou nekamarádí. Dělají mi ale radost alespoň těmi mláďaty," směje se chovatelka.

Lubomíra Ševčíková a její "odchovanec" s bronzovou medailí hroznýšovec portorický

Ocenění dostalo díky střídání směn ve výsledku šest chovatelů, kteří se u zvířat střídají. Jak u plazů, tak u opic. Právě tam potovalo z Kunína stříbro za odchov mláděte kočkodana - malé opičky s výrazem čerta. "Trošku jsme to čekali. Hned jsme si říkali, že by to byla hezká mláďátka, určitě nás druhé místo potěšilo. Chtěli jsme jim udělat taky radost, s tak dostali půl banánů navíc. Mají svůj jídelníček a ten nemůžem narušovat," usmívá se chovatelk a Radmila Jarošová.

Hady můžete vidět při speciální letní akci každou středu od půl jedenácté v africké vesničce Matongo v zadní části jihlavské zoo. Kočkodana můžete vidět ve výběhu v areálu opic nedaleko odtud - jestli ovšem zrovna nebude mít s rodinou "siestu" v těch nejvyšších větvích.

autor: ost
Spustit audio