Na Šumavě střeží hnízda sokolů

12. červen 2012

Hnízdiště sokola stěhovavého hlídají v těchto dnech pracovníci Informační a strážní služby Národního parku Šumava. Dravec připravuje mláďata na vylétnutí a jakýkoliv hluk může způsobit, že sokolíci vylétnou z hnízda předčasně a nedokáží se vrátit, nebo se mohou se stát snadným úlovkem predátorů.

Pracovníci Informační a strážní služby Národního parku Šumava hlídají, aby do blízkosti hnízdišť nechodili turisté a sokolí rodinky nerušili. Vzácný dravec v současné době hnízdí na sedmi místech na celém území NP a CHKO Šumava. Přesná místa nelze s ohledem na bezpečnost ptáků a na pravidla ochrany přírody zveřejnit.

Na některých místech naši zaměstnanci stojí a vysvětlují turistům důvody omezeného vstupu. Jinde jsou z kapacitních důvodů instalovány informační tabule. Některá hnízda jsou hlídána ve dne i v noci. V jednom - na západní straně šumavského parku - se už na jaře mláďata sokola narodila. Lezecká skupina strážní služby tam loni upravila skalní plošinu ve zhruba desetimetrové výšce, aby umožnila sokolímu páru bezpečně hnízdit. Ten se o to pokoušel už několik let, ale hnízdění bylo neúspěšné. Dlouhodobá ochrana sokola stěhovavého přináší pozitivní výsledky.

Sokol patří mezi zákonem chráněné druhy a je zařazen podle zákona o ochraně přírody a krajiny i do červených seznamů mezi kriticky ohrožené druhy. Šumava je pro něj historickou i současnou hnízdní oblastí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio