Mlha je zdrojem podzemní vody ostrova Madeira

17. červen 2012

V některých oblastech světa je podzemní voda hlavním nebo i jediným zdrojem vody pro lidi i ekosystémy.

Příkladem jsou poušť Atacama na severu Chile a poušť Namib na pobřeží Namibie. Jsou zde jen minimální srážky, a tak důležitou složku ve vodní bilanci hraje kondenzace vody z mlhy na povrchu místní vegetace. Další oblasti, kde kondenzace z mlhy může hrát důležitou roli, jsou vulkanické ostrovy v Havajském souostroví nebo Madeira.

Dlouhé Stráně - mlha válející se mezi kopci

Madeira je vulkanický ostrov
Leží zhruba 600 km jihozápadně od Portugalska a má rozlohu okolo 750 km2. Je hlavním ostrovem souostroví stejného jména s nejvyšší horou Pico Ruivo o výšce 1861 m. Jeho severní svahy tvoří bariéru pro pasátové větry přicházející ze severovýchodu. To má za následek pásmo mlh na severní návětrné straně v nadmořské výšce mezi 800 a 1600 metry.

Severní strana ostrova je z velké části pokrytá původním vavřínovým porostem nazývaným Laurisilva
Typická vegetace zahrnuje stromy jako vavřín azorský (Laurus azorica) a keře jako vřesovec stromovitý (Erica arborea). Při kontaktu mlhy s vegetací dochází k zachycení (intercepci) a kondenzaci vodních kapek, které pak stékají po vegetaci a infiltrují do půdy. Severní návětrná strana ostrova je tak mnohem vlhčí než jižní strana, která je ale intenzivně zemědělsky využívána a vyrábí se zde i známé víno madeira. Protože se na jihu vody nedostává, je voda ze severu převáděna na jih systémem kanálů, které se na Madeiře nazývají levady. Mnohé z levad jsou velmi náročnými inženýrskými díly a jsou často vytesány ve strmých skalních stěnách. Vede podél nich mnoho známých turistických stezek jako třeba Levada do Caldeirão Verde, která začíná blízko městečka Santana na severu ostrova.Vedle přímého odchytávání srážek je na Madeiře hlavním vodním zdrojem podzemní voda.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 6/2012.

autor: Ondřej Šráček
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.