Slonice Shanti vystavuje své obrazy v galerii

12. červen 2012

V Marthi gallery na Smíchově, si můžete už od zítřka prohlédnout prodejní výstavu obrazů slonice Shanti z pražské ZOO. Shanti je umělkyní tělem i duší, zahrála si totiž roli slůněte Bimba ve filmu Poplach v oblacích a před dvěma lety se pustila i do malování.

Shanti dokáže jeden obraz namalovat za pouhých 15 minut, déle by totiž neudržela svoji pozornost. Jak dodává chovatelka Veronika Štruplová, která slonici už pouze namáčí štětce do barev, začátky umělecké kariéry Shanti byly těžké.

"Jsem jí musela trošku pomáhat, protože pořádně nevěděla, co s tím má dělat, kam má ten chobot strkat, ale teď už to zvládá sama bez velkých obtíží. Občas jí to ujede, tak jí ukážu, že plátno není ve vzduchu, ale že je níž a pokračujeme dál."

Malířka Shanti se svou chovatelkou

Odměnou za namalované obrazy bylo pro Shanti jídlo.

"Motivuji ji určitě jídlem - sladkým jídlem takže banány, jablka, má ráda tvrdé pečivo, miluje jahodové a banánové kuličky speciálně dělané pro slony. "

Každý z abstraktních obrazů, které Shanti namalovala, má své jméno. V galerii tak najdete například malbu s názvem Oheň a led, Večírek nebo Ukrytý chameleón. Plná cena jednoho obrazu je 37 tisíc korun. Pokud se obraz za tuto cenu neprodá, pak se majitelem stane ten, kdo podá nejvyšší nabídku v rozmezí od 15 do 30 tisíc korun.

Na jaké účely peníze poputují, odpověděl ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek:

"Smyslem té prodejní výstavy je nejenom upozornit na zoologickou zahradu a umělkyni Shanti, ale především získat prostředky na podporu sloní zoologické zahrady v Pinnawale na Srí Lance, přičemž naším cílem je pořídit veterinární vybavení, konkrétně ultrazvuk na vyšetřování slonů, který stojí čtvrt miliónu korun. Bylo by to hlavně pro vyšetřování březích slonic."

K prodeji jsou určené i reprodukce obrazů.

"Strašně mě překvapilo, jak dobře vypadají ty velké reprodukce. Když jsou ve velkém formátu, nezarámované přes celou stěnu, tak potom téměř každý je fascinující."

Malby talentované slonice Shanti si v Marthi Gallery můžete prohlédnout nebo zakoupit do 31. srpna.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio