Dutroux před soudem tvrdí, že byl služebníkem pedofilní sítě

Nejznámější belgický zločinec Marc Dutroux vyložil dnes soudu v Arlonu svou verzi událostí, ze kterých se musí zpovídat. Snažil se zmenšit svou roli v zločinech, svalovat vinu na spoluobviněné a využít stále živou, i když nepotvrzenou víru v širší pedofilní síť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dutroux před soudem

Dutroux před soudem | Zdroj: ČTK

Bývalý elektrikář čelí obvinění z toho, že unesl, věznil a zneužíval šest dívek, přičemž čtyři to nepřežily. Jejich těla se našla zakopaná v zahradách Dutrouxova domu. Zaživa také pohřbil jednoho ze svých kompliců. Nyní mu hrozí doživotí.

Téměř osm let po zatčení Dutrouxe a další tři spoluobžalovaní z pedofilních zločinů, jejichž odhalení otřáslo belgickou společností, od pondělka účtují se spravedlností v místním "procesu století". Po pondělním sestavení poroty a po úterním čtení obhajoby přišla dnes řada na výslech obviněných.

Část činů Dutroux přiznal, ale mnohé hází na ostatní. Dnes například prohlásil, že nemá co do činění s únosem osmiletých holčiček Julie a Melissy, které později zemřely hladem a žízní. Prý za tím stála jeho žena. Jak řekl, dívky objevil doma a později se rozhodl je chránit.

Dutroux sám byl údajně jen služebníkem sítě Michela Nihoula., který je v procesu zřejmě nejzáhadnějším z obžalovaných. Dutroux se tak drží teorie, na které staví jeho právníci. Podle nich nebyl izolovaným lovcem, ale pracoval pro velký spolek.

Víra v to, že šlo o pedofilní síť je přitom v Belgii velmi rozšířená. Už během vyšetřování plného podivných selhání policie, soudů a politiků se ve druhé polovině 90. let spekulovalo o tom, že Dutroux má ochranu shora a je pouze jedním chapadlem velké chobotnice. Podle policie se však nic takového nepotvrdilo.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme