Dejte se na pěstování ačokči a kalabasy!

13. červen 2012
Rada pro tento den

Plody těchto rostlin jsou obdobou našich klasických okurek. Tyto rostliny se u nás objevily teprve nedávno, ale naši šikovní zahrádkáři si je brzy oblíbili a brzy i vymysleli recepty na jejich chutnou úpravu.

Co je "ačokča"?

Jedná se o křížence papriky s okurkou a je rozšířena od Bolívie až po Mexiko. Vyhovuje jí tedy vlhké a teplé klima. Plodem je vejčitá bobule s ostrým hrotem dlouhá deset až dvacet centimetrů, která připomíná lusk. Plody mají léčivé účinky proti cukrovce, tvrdý sušený plod se dnes běžně užívá při léčbě i prevenci poruch oběhového systému. Mladé plody ačokči mají zasyrova hráškovou chuť, naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky a plněné masem a rýží jako papriky. V našich klimatických podmínkách ačokču předpěstujeme ve fóliovníku nebo na okenním parapetu. Sazeničky vysazujeme ven na jižní stranu k plotům nebo k jiným oporám (drátěnka, síť apod.), po kterých se rostlina může pnout. Rostliny jsou náročnější na živiny a zálivku. Hojné plody se tvoří až koncem srpna či v září.

Lagenarie, kalabasa nebo indická okurka

Vyznačuje se měkkými, zajímavými a chutnými plody, které se využívají v kuchyni podobně jako okurky či cuketa. Oproti nim má lagenarie tu výhodu, že i po delším tepelném zpracování se nerozvaří. Starší ztvrdlé plody lagenarie slouží jako dekorace. Rostlina je dosti choulostivá na teplo podobně jako naše okurka nebo meloun. I lagenarie předpěstováváme jako okurky či papriky a ven je vysazujeme až koncem května, kdy mají výšku nejméně 20–25 cm. Semenáčky vysazujeme na místo vždy po jedné rost lině a před výsadbou pod sazeničku zaryjeme dobře proleželý kompost nebo uleželý hnůj. Lagenarie vyžaduje dostatek vody a pravidelné hnojení a značný prostor! Dlouhé výhony se pnou po plotech, konstrukcích nebo dokonce po stromech. Pokud výhony narostou příliš rychle do výšky, zkrátíme je. Žloutnutí, uhnívání plodů a jejich špatný vývoj způsobuje plíseň okurková, proti níž postačí postřik krátkodobými fungicidy.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.