Kouření a nadváha nemají vliv na počet spermií

13. červen 2012
Monitor

Zdravý či nezdravý životní styl nemá žádný vliv na to, kolik spermií plave v jednom ejakulátu. K překvapivému závěru došli vědci z Manchesterské univerzity.

Mužům, kteří mají problémy s neplodností, se obvykle doporučuje zdravý životní styl. Předpokládá se, že kouření, alkohol, užívání drog a obezita mohou kvalitu spermií poškozovat stejně jako nošení příliš těsného prádla. Vědci z Manchesterské univerzity zkoumali vztah mezi životním stylem a kvalitou spermatu u 2249 britských mužů. 939 z nich trpělo nízkým počtem plovoucích spermií, zbylých 1310 mužů představovalo zdravé kontrolní osoby.

Z výsledků studie vyplynulo, že tento problém je častější u černých mužů, fyzicky pracujících mužů a těch, kteří podstoupili operaci varlat nebo ještě nezplodili žádné dítě. Negativní dopad se potvrdil také u těsného prádla. „Rekreační“ užívání drog, alkohol, nikotin a nadváha však mělo jen nepatrný efekt. Například nízký počet plovoucích spermií se vyskytuje stejně často u mužů, kteří nikdy nekouřili, jako u kuřáků, kteří za den vykouří dvacet cigaret.

Zdá se tedy, že ačkoli životní styl ovlivňuje celkové zdraví, na to, kolik spermií plave v ejakulátu, přímý vliv nemá. Není však vyloučeno, že životní styl ovlivňuje jiné aspekty mužské plodnosti, jako je tvar spermií nebo kvalita DNA, kterou obsahují.

Zdroj: University of Manchester

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.