Plné kosti dělají dobrého zpěváka

13. červen 2012
Monitor

Ptáci pipulky zpívají svými křídly. Podle nové studie jim to umožňuje nejen modifikované peří, ale také velmi zvláštní kosti.

V horských pralesích Kolumbie a Ekvádoru bývá slyšet hlasitý pípavý zvuk. Vydávají jej samci zpěvných ptáků pipulek kadeřavokřídlých (Machaeropterus deliciosus), kteří se pokoušejí přivábit samičku. Na rozdíl od většiny jiných druhů ptáků zvuk nevychází z hrdla – pipulky jej vytvářejí pohyby křídel. Takzvaná stridulace neboli vydávání zvuku třením částí těla o sebe je známá u členovců, ryb a dokonce i u hadů. Mezi ptáky ji však vědci dokázali pouze pipulkám.

Až dosud se předpokládalo, že zvuk vzniká vibracemi modifikovaných křídelních letek. Vědci z Cornellovy univerzity však objevili, že na jeho produkci se podílejí také kosti. Ptačí kosti jsou obvykle duté – tato adaptace snižuje hmotnost, což je výhodné pro létání. Pipulky kadeřavokřídlé jsou však výjimka. Na rentgenových snímcích je patrné, že jejich pažní (humerus) a loketní (ulna) kosti jsou plné. I jejich tvar je neobvyklý a připomíná jakousi paličku, jejíž povrch je posetý mnoha hrbolky. Plná kost vede zvuk lépe než dutá a její tvar zřejmě umožňuje kontrolovat vibrace letek, které jej vytvářejí. V letu přitom pipulkám nijak nepřekáží.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.