Sopečné plyny mohou ztenčit ozonovou vrstvu

13. červen 2012
Monitor

Gigantické sopečné erupce zřejmě mohou dočasně ztenčit ozonovou vrstvu. Příčinou jsou reaktivní halogeny ze sopečných plynů, které proniknou až do stratosféry.

Vědci z Helmholtzova centra pro výzkum oceánu v Kielu (GEOMAR) zkoumali 14 velkých sopečných erupcí, ke kterým došlo během posledních 70 000 let v Nicaragui. Zjistili, že některé z nich byly natolik explozivní, že sopečné plyny pronikly až do stratosféry, která se nachází ve výškách 11 až 50 km nad hladinou moře a obsahuje velké množství ozonu. Součástí sopečných plynů jsou vysoce reaktivní halogeny brom a chlor, které svým působením mohou poškozovat ochrannou ozonovou vrstvu.

Vědci zjistili, že během 14 gigantických výbuchů sopek dosáhla koncentrace bromu a chloru ve stratosféře hodnot, které odpovídají 200 až 300 % koncentrace z roku 2011. Například výbuch sopky Apoyo před 24 500 lety do stratosféry uvolnil asi 120 megatun chloru a 600 megatun bromu. Sopečné plyny z erupcí kolem rovníku se ve stratosféře mohou šířit prakticky po celé zeměkouli, což znamená, že ztenčení ozonové vrstvy se může týkat velmi rozsáhlých území. Vyloučeno není ani to, že sopečné plyny, z nichž některé mohou přetrvávat ve stratosféře déle než šest let, nedoputují do polárních oblastí. Vědci proto nyní chtějí zjistit, jak velké poškození ozonové vrstvy sopečné erupce v minulosti způsobily.

Zdroj: American Geophysical Union

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio