Bohatý víkend v trojské botanické zahradě

13. červen 2012

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila na celý tento víkend pestrý program - od pátku to budou Trvalkové dny, v sobotu Medový den a v neděli další koncert pod širým nebem.

VIII. Trvalkové dny : 15. - 17. červen; BZ Troja – Venkovní expozice; denně 9 – 19 hodin

Tradiční setkání perenářů přinese bohatý program s prodejem a poradnou. Přijďte se inspirovat, pěstujte trvalky pro radost i užitek! Letošní ročník je zaměřen na prezentaci rostlin atraktivních pro včely, motýly a další hmyz. Na návštěvníky čeká jako každý rok provázení po expozicích trvalek. Nově je na sobotu připravena hobby dílna o záhonu a ukázka kulinářského užití bylin. Exkluzivně budou na Trvalkových dnech představeny novinky letošní sezony.

Program:

Komentované prohlídky sbírky trvalek – pá, so, ne vždy v 10 a 13 hodin
Workshop: Trvalky a byliny v nádobách - praktická ukázka osazování
- sobota ve 12 h – Trvalky a byliny atraktivní pro hmyz
- sobota v 15 h – Praktická ukázka osazování záhonu
Celodenně expozice pěstitelů trvalek a prodej skalniček a bylin

Nebude chybět ani Trvalka sezony 2012: Nepeta (šanta). První šanty byly prý popsány u toskánského městečka Nepi a odtud obdržely své latinské označení Nepeta. Jiný příběh zase odvozuje jméno od štíra - nepa, proti jehož jedu měla být šanta léčivou. V Evropě, ale i Asii a Africe jich najdeme dobrých 250 druhů.

Šanta kočičí

Šanta se již dlouhá staletí používá jako léčivá rostlina a také jako ochucovadlo. Jelikož obsahuje halucinogenní látky (byť v malé míře), její sušené listy kdysi kouřili lidé, aby alespoň načas zahnali strasti běžného života. Žvýkání kořene se doporučovalo osobám plachým, aby jim dodalo více odvahy a průbojnosti. (Traduje se prohlášení jednoho kata, který by prý nikdy nemohl vykonávat svou profesi, kdyby předtím nesnědl kousek kořene. Kromě toho se odvar z šanty používal jako uklidňující čaj.) Odvaru byly připisovány také pozitivní účinky na plodnost žen, které jej pily a přidávaly do koupele. V současné době je šanta doporučována pro léčbu nachlazení a horečky, jelikož podporuje pocení a snižuje teplotu. Pomáhá od bolestí hlavy nervového původu a při poruchách trávení. Ve formě obkladu zklidňuje podrážděnou pokožku. Čerstvě nasekaná rostlina má hojivé účinky na řezné rány. Látky obsažené v šantě odpuzují komáry a šváby, údajně také krysy a myši.

Medový den: 16. června; BZ Troja – Venkovní expozice

Na akci, která vznikla v rámci hmatové výstavy Bez medu to nejde (končí 17. června), spolupracuje Botanická zahrada s Humanitárním sdružením PROTEBE, Vyšehradskými včelaříky a Výzkumným ústavem včelařským. Na návštěvníky čeká zajímavý program:
- v 10.00 a 13.00 Prohlídka včelařské expozice
- v 11.00 a 16.30 Veřejné vytáčení medu
Soutěžní kvíz o ceny, poradenská služba, prodej medu, medoviny, medové kosmetiky, perníku.

Med - ilustrační foto

Hudební toulky: každou neděli až do 23. září; BZ Troja – Venkovní expozice; začátek v 17 hodin

Zhruba hodinový koncert není zpoplatněn, návštěvníci platí pouze vstupné do zahrady.
V letošním, již sedmém ročníku se uskuteční celkem dvacet setkání a posluchačstvu se představí šest komorních souborů. Ty předvedou krásnou hudbu v neopakovatelném prostředí Ornamentální zahrady. Tuto neděli 17. června zahraje L. Chaim díla E. Blocha, L. Bernsteina a M. Brucha.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio