Opavská radnice definitivně schválila pronájem Slezanky

14. červen 2012

Do jednoho z nejdražších obchodních domů v Česku se zřejmě vrátí prodejci. Opavská radnice schválila smlouvu o pronájmu tamního nákupního centra Slezanka. Za tuto nevelkou jednopatrovou budovu na Horním náměstí město před lety zaplatilo více než čtvrt miliardy korun, a spustilo tak velkou vlnu kritiky. Od té doby obchody postupně opustili téměř všichni prodejci a prostory zejí prázdnotou.

V Opavě není už dlouhá léta citlivější kauzy než je právě Slezanka. Podle častého názoru byl její nákup za 270 milionů korun hlavním důvodem výměny vedení magistrátu po komunálních volbách.

Čtěte také

„I když jsme laici, tak je to dost vysoká cifra. Jsou to zbytečně vyhozené peníze,“ zní zřejmě nejrozšířenější postřeh obyvatel.

Slezanka je choulostivou věcí v celé Opavě. Pro jedny doslova pěstí na oko v památkové zóně, pro jiné naopak už zažitý dům, který do města patří.

Pronájem na 20 let

Nakonec město Slezanku neprodává, ale pronajímá. Na 20 let a s povinností soukromé firmy investovat do oprav, potvrdila náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS PRO OPAVU). Jak dodala, žádná lepší varianta řešení zatím není.

„U té Slezanky si myslím, že je to pro město velmi výhodné řešení. Soukromý subjekt bude schopen zajistit kvalitnější nájemce i efektivnější provoz celého centra,“ řekla Brady.

Není bez zajímavosti, že novým nájemcem je firma, která má v čele stejná jména jako společnost budující nové obchodní centrum opodál, na místě bývalého pivovaru. Přímo za Slezankou chce ale podobné zařízení stavět konkurence.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu