V přírodních rezervacích v Jeseníkách pokácí stovky stromů

16. červen 2012

V nejcennějších partiích Jeseníků se budou už brzy kácet suché stromy. Podle lesníků ohrožují turisty. O povolení k zásahu v národních přírodních rezervacích ale požádali ochranáře přírody poměrně pozdě. Ti se teď snaží celé správní řízení urychlit.

V kácení stovek nestabilních stromů ochranáři přírody bránit nebudou. „Nás o povolení kácení souší kolem turistických chodníků z důvodu bezpečnosti požádaly všechny lesní správy, které do jesenických rezervací zasahují. Vloni proběhla už první vlna kácení, letos jsou další souše, které po zimě ztratily na své stabilitě a my si nemůžeme dovolit riskovat zdraví návštěvníků, čili kácení naprosto akceptujeme,“ potvrdil Jindřich Chlapek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Největší zásah plánují lesníci v údolí Bílé Opavy nebo Divokého Dolu, pily se rozezní i v okolí Šeráku, Pradědu či Kralického Sněžníku. „Nás zajímají především místa navštěvovaná turisty. Všechna jsme na sklonku zimy prošli a tyto souše, které jsou zcela přirozený jevem, vyznačili,“ doplnil vedoucí Lesní správy Jeseník Jiří Pňáček.

Andrea Švubová

Spustit audio