Legendární Prasův běh ovládl potřetí za sebou jablonecký Jan Hásek

17. červen 2012

Lidem, kteří se v sobotních tropických teplotách vydali zchladit na jabloneckou přehradu, se naskytl neobvyklý obrázek. Proháněli se mezi nimi totiž lyžaři v kompletní zimní výstroji. Ti se vydali na trasu už dvanáctého ročníku tradičního recesistického závodu Prasoloppet 2012 a legendární jablonecký závod brali velmi vážně.

Letní závod v běhu na lyžích Prasoloppet je spojením recese a výjimečného sportovního výkonu při obíhání první jablonecké přehrady na běžkách. Vedle různých povrchů od asfaltu až po písek, komplikuje běžcům jejich snažení ještě kompletní zimní oblečení, které je podmínkou. Prvního ročníku před dvanácti lety se zúčastnilo pouhých šestnáct nadšenců. Od té doby se účast rok od roku zvyšuje.

"Minulý rok bylo 62 lidí, tuším, teď jsme na internetu měli 54 přihlášených a předpokládám, že jednou dosáhneme toho výsledku, jako je Vasův běh, Vasolopped, podle ktertého jsme to vlastně dělali," odkryl cíle do budoucna hlavní organizátor letošního ročníku Pavel Haufer, který nevynechal zatím jediný ročník. V Jablonci panovaly v sobotu tropické teploty, a tak mnozí přihlížející nad běžci v lyžařských kompletech kroutili hlavami. Reakce diváků byly ale nakonec jenom pozitivní.

Vítězem legendárního „Prasáku", jak se závod oficiálně nazývá, se stal už potřetí v řadě Jan Hásek, který zhruba tříkilometrovou trasu zvládl za necelých 17 minut: "Nejtěžší bylo to počasí, bylo hrozný vedro a jinak ty úseky, kde se sjíždí dolů, kde ty lyže v létě nejsou nejlepší," prozradil největší nástrahy letošního ročníku čerstvý vítěz.

Druhý doběhl se ztrátou čtyřiceti vteřin Zdeněk Vávra, třetí skončil po dramatickém finiši Jan Zahradník.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio