Mravenčí Herodesové

18. červen 2012
Monitor

Král Herodes údajně nechal povraždit všechny kojence, aby zabránil příchodu svého rivala. Podobně se chovají dominantní samci mravenců, kteří soka někdy zabijí ještě předtím, než se vylíhne z kukly.

Mravenci Cardiocondyla obscurior pocházejí z Brazílie. Jejich kolonie nemají jen královnu, ale také dominantního bezkřídlého samce, který se nazývá ergatoid. Páří se uvnitř kolonie a své rivaly posílá na smrt: pokud se v kolonii vyskytne jiný bezkřídlý samec, ergatoid jej uchopí dlouhými kusadly a pomaže zvláštním sekretem. Tím jej označí za terč pro dělníky, kteří rivala zahubí během několika minut nebo nanejvýš hodin. To však ergatoidům k zabezpečení jejich pozice zřejmě nestačí. Nejnovější výzkum ukázal, že tito samci věnují nápadnou pozornost kuklám, ze kterých se už za několik dnů vylíhne nová generace mravenců.

Jakmile se z kukly vylíhne bezkřídlý samec, ergatoid se s ním dá do boje. Možnost, že by jej prohrál, prakticky neexistuje, protože čerstvě vylíhlý mravenec má měkké tělo. Otálení se nevyplácí – pokud k boji dojde po dvou dnech po vylíhnutí, kdy mladému samci ztvrdne kutikula, má ergatoid jen 14% šanci na výhru. Ergatoid to zřejmě ví – ve vzácných případech ani nečeká, až se nový samec vylíhne, a zahubí jej ještě v kukle. Která kukla je jeho cílem, ergatoid pozná podle pachu. Se samičími kuklami se pokouší pářit a kukly dělníků a okřídlených samců nechává na pokoji.

Zdroj: BMC Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio