Toulky nočním Vyšehradem

5. červenec 2012
Monitor

Sváteční vydání magazínu Monitor věnujeme 5. 7. od 10 hodin Vyšehradu. Místu, kde se setkávají naše nejstarší dějiny s minulostí, která se dnes zdá ještě téměř na dosah. Právě místní kostel sv. Petra a Pavla byl razantně proměněn v době, která znovuobjevila význam dvojice věrozvěstů – Cyrila a Metoděje.

Dějinami i současností vyšehradského chrámu nás provedou doc. Petr Kubín a doc. Aleš Opatrný z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Dozvíte se nejen řadu zajímavostí o výzdobě a vybavení této baziliky, ale budete se moci zaposlouchat i do zpráv vyšehradských kronik a pamětí tak, jak je nabízela letošní Noc kostelů.

Tajemství presbytáře a hlavní chrámové lodi
Vyšehradský chrám svatého Petra a Pavla, který se od roku 2003 pyšní titulem papežské baziliky minor, vstoupil do písemných pramenů už v 11 století. Právě v roce 1070 měl tehdejší vládnoucí kníže Vratislav osobně do základů složit 12 košů kamení, jak dodnes připomínají i secesní malby v hlavní chrámové lodi. Celý chrám se od těch časů výrazně proměnil. Mnohé napoví první část pořadu, ve které se s doc. Petrem Kubínem zaměříme na presbytář a hlavní chrámovou loď.

Noc kostelů na Vyšehradě v roce 2012

Po malebných cestách Vyšehradem 19. století
V druhé části pořadu se s doc. Alešem Opatrným začteme do vyšehradských kronik a pamětí. Konkrétně zalistujeme knihou Eduarda Herolda z roku 1894 Malebné cesty po Praze:Vyšehrad. Vzpomeneme nejen na minulost rotundy sv. Martina i vznik chrámu sv. Petra, Pavla a Klimenta, ale zmíníme také smrt Elišky Přemyslovny i dar jejího syna Karla IV.

Zákoutí bočních lodí
V třetí části Monitoru se vrátíme do společnosti doc. Petra Kubína, který nás provede bočními loděmi vyšehradského chrámu. Popíšeme vám nejen secesní malby po stěnách, ale také leccos prozradíme o zajímavých dílech z interiérů jednotlivých kaplí. Komu patřila tumba z kaple sv. Klimenta? Který z oltářů lze označit jako nejhodnotnější? Kde se dnes nachází originál tzv. Dešťové Madony? Nejen na tyto otázky vám odpoví poslední část pořadu.

Noc kostelů na Vyšehradě v roce 2012

Malý průvodce Vyšehradem a jeho dějinami
Co všechno se o Vyšehradu tradovalo v 19. století? Jaké další zajímavosti skrývají kaple v bočních lodích nebo presbytář chrámu sv. Petra a Pavla? Během Noci kostelů 2012 jsme pro vás zaznamenali kompletní znění obou přednášek, které si můžete zde na webu poslechnout v nezkrácené formě.

Noc kostelů na Vyšehradě v roce 2012

Noc kostelů ve vysílání Leonarda
Každý rok si Noc kostelů získává více příznivců. V letošním roce už počet návštěvníků přesáhl hranici 100 000 lidí. Noci kostelů jsme se věnovali také ve vysílání Leonarda v článku Noční putování chrámy předků. Další z kostelů si můžete projít díky dokumentu Příběh skrytý pod podlahou.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.