Brno hostí dosud největší výstavu o Járovi Cimrmanovi a jeho divadle

20. červen 2012

Hraběte Zeppelina v balónovém koši, Ludvíka u stolu Hospody na mýtince, lyže polární výpravy, jízdní kolo se skutečnými berany a stovky dalších exponátů vztahujících se k Divadlu Járy Cimrmana můžete až do poloviny září obdivovat v brněnském Semilassu.

I velkou budovu Semilassa zaplnily exponáty v podstatě od sklepa až po půdu, jedná se totiž o dosud největší výstavu svého druhu, vznikla vlastně sloučením tří samostatných expozic z počátku minulého desetiletí. „Tady je opravdu všechno, co jsme měli na skladě,“ ujistil Zdeněk Svěrák.

Načasování výstavy není tak úplně náhodné. Právě letos slaví Divadlo Járy Cimrmana 45. výročí vzniku. Nabídku na uspořádání výstavy v Brně proto divadelníci pojali jako součást oslav.

Většina exponátů se vztahuje k některé z patnácti her Divadla Járy Cimrmana. K vidění jsou i mnohé rekvizity z her, které teď po dobu výstavy nebudou uváděny.

Přestože z původní autorské dvojice už mohl tuto výstavu se svými hereckými kolegy zahájit pouze Zdeněk Svěrák, podle jeho slov se návštěvníci setkají i s Ladislavem Smoljakem. „Láďa je tady i jako fotografie v životní velikosti,“ prozradil Svěrák.

autor: hol
Spustit audio