Fosilie kopulujících želv

20. červen 2012
Monitor

Mezi nálezy ze známého paleontologického naleziště Grube Messel u Darmstadtu je devět párů zkamenělých želv. Nové zkoumání fosilií potvrdilo, že tyto želvy zahynuly během milostného aktu.

Vodní želvy, které zde žily před 47 miliony let ve vulkanickém jezeře, vědci určili jako vyhynulý druh Allaeochelys crassesculpta. Každý pár tvoří samice a samec, který se od ní (podobně jako je tomu u moderních druhů) liší delším ocasem a menší velikostí. U sedmi párů se okraje krunýřů dotýkají a u dalších dvou je samcův ocas zasunutý pod samici, což odpovídá kopulační poloze.

Proč želvy zahynuly v choulostivé situaci, není jisté. Zatím nejpravděpodobnějším vysvětlením jsou toxické látky, které do vody dostaly ze sopečných plynů. Moderní želvy se obvykle páří v otevřené vodě a po úvodních milostných hrátkách často klesnou do hloubky. To samé zřejmě udělaly jejich pravěké příbuzné, které netušily, že hlubší vrstva jezerní vody je chudá na kyslík a prosycená oxidem uhelnatým a dalšími toxickými látkami. Tyto podmínky se želvám, které absorbují plyny z vody pokožkou, staly osudnými.

Želvy Allaeochelys crassesculpta měřily asi 20 centimetrů. Jejich nejbližšími žijícími příbuznými jsou karetky novoguinejské (Carettochelys insculpta), které se vyskytují v Austrálii a na Nové Guineji.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.