Poruchy příjmu potravy u žen nejsou závislé na věku

22. červen 2012
Monitor

Poruchy příjmu potravy obyčejně vnímáme jako problém mladých a dospívajících žen a dívek. Nová studie amerických vědců ale dokazuje, že věk nerozhoduje.

Studie uveřejněná v časopise International Journal of Eating Disorders potvrzuje, že u 62 % zralých žen jejich váha a tvar těla výrazně ovlivňují jejich život. Jen pro představu: 3,5 % žen ve věku nad 50 let uvádí, že trpí záchvatovým přejídáním. Častou příčinou bývá nevyvážené stravování, které může být způsobeno různými redukčními dietami. Důsledkem pak je přibírání na váze, deprese nebo nespokojenost s vlastním tělem. Téměř 8 % zvolené věkové kategorie přiznává opakované důkladné čištění organismu a více než 70 % žen v tomto věku se usilovně snaží zhubnout.

Vědci ze Severokarolínské univerzity se v programu zaměřeném na sledování poruch příjmu potravy ptali téměř 2000 žen nad 50 let na to, co si myslí o sobě a svém těle a co by chtěly změnit. „Víme velmi málo o tom, jak ženy ve věku nad 50 let vnímají vlastní tělo,” řekla ředitelka celého projektu Dr. Cynthia Bulik. „Většina výzkumů se totiž zaměřuje na mladší ženy. Naším cílem bylo popsat pocity starších žen.” Průměrný věk vybraných žen byl 59 let. (Více než čtvrtina žen bylo obézních, 29 % mělo nadváhu, 42 % odpovídající hmotnost a 2 % žen měla podváhu.)

Výsledky průzkumu ukázaly, že poruchy příjmu potravy byly naprosto běžné. Víc než polovina žen v dotazníku uvedla, že jejich váha a tvar těla měly přímý vliv a negativní dopad na jejich život, a dokonce až 80 % žen přiznává, že zkoumané hodnoty velmi ovlivňují vnímání sebe sama. I proto se tak často utíkají k nejrůznějším nezdravým metodám, mezi něž patří nadměrné cvičení, užívání pilulek na hubnutí, nucené zvracení aj.

„Problémy s vlastní postavou a tělem rozhodně nejsou vlastní jen mladším ročníkům," uzavírá Dr. Cynthia Bulik. Lékaři by měli být pozorní a sledovat projevy poruch příjmů potravy také v této jen zdánlivě méně ohrožené věkové kategorii a včas nabídnout možnost psychologické pomoci a vhodné prevence.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.