24. srpna 2012

22. červen 2012

Gerard Edery: The Best Of Gerard Edery

Životní cesta kytaristy a zpěváka Gerarda Ederyho je velmi pestrá: narodil se v židovské komunitě v Maroku, vyrůstal v Paříži a nyní žije v New Yorku. Ve svém bohatém repertoáru má skladby z jižní Ameriky a jeho specialitou jsou takzvané sefardské písně. Ty se zpívaly mezi židovským obyvatelstvem ve středověkém Španělsku, a to až do roku 1492, kdy byly královským dekretem ze země vyhoštěni všichni, kdo odmítli konvertovat na katolickou víru. Právě z této éry je skladba Mezi včerejškem a dneškem.

Bin El Barach

Los Guisados

Specifickou kapitolu v repertoáru Gerarda Ederyho tvoří písně převzaté od jednoho z velikánů jihoamerické hudby, argentinského písničkáře Atahualpa Yupanquiho, který si své umělecké jméno zvolil podle dvou vladařů v říši Inků, a významnou měrou přispěl ke zviditelnění tradiční hudby argentinského venkova. Uslyšíme Ederyho verzi Yupanquiho skladby Chacarera De Las Piedras. Forma Chacarera představuje podobně jako tango jeden z pilířů argentinské hudby.

Chacarera De Las Piedras

Los Ejes

Lie Down Beside Me

Album The Best Of Gerard Edery je výběrem toho nejlepšího z repertoáru židovského kytaristy a zpěváka Gerarda Ederyho, který se narodil v Maroku. Kompilace zachycuje i jeho projekt Two Faiths, One Voice, Dvě víry jeden hlas, což je sestava, kterou ve skutečnosti tvoří hlasy dva, spolu s Ederym zpívá Maria Krupoves z Lotyšska, sběratelka písní v mnoha jazycích včetně jiddiš, polštiny, i běloruštiny.

Des Oge Mais

Where Corals Lie

When In Death

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Gerard Edery

Spustit audio