Ptáci poznávají lidské tváře a hlasy

25. červen 2012
Monitor

Někteří ptáci si dokážou zapamatovat lidské tváře a rozeznávat od sebe hlasy různých lidí. Naznačuje to výzkum holubů a vran.

Schopnost poznávat jednotlivé příslušníky svého druhu je mezi společenskými zvířaty běžná. Mezidruhové rozpoznávání je zřejmě vzácnější. Existují náznaky, že ptáci ve městech dokážou rozpoznat určité lidi od jiných. Otázkou však je, podle čeho nás poznávají. Vědci z Vídeňské a Londýnské univerzity pracovali se skupinou holubů, které trénovali v rozpoznávání fotografií lidských tváří. Trénovaný pták na rozdíl od netrénovaného dokázal poznat, jestli má před sebou fotografii známého či neznámého člověka. Tato práce dokazuje dvě věci. Zaprvé, že ptáci si dokážou zapamatovat člověka podle rysů jeho tváře. A zadruhé, že tuto schopnost mohou mít i ptačí druhy, které nejsou pokládány za vysoce inteligentní.

V druhé studii vědci pracovali s vránami černými, u kterých testovali schopnost odlišit hlasy různých lidí. I z jejích výsledků vyplynulo, že ptáci nás znají mnohem lépe než si většinou myslíme. Vrány častěji reagovaly na hlasy známých lidí než těch neznámých. Stejné to bylo i v případě, že jim vědci přehrávali volání kavek obecných. Demonstrovali tak, že mezidruhové rozpoznávání se u vran neomezuje jen na člověka, ale může zahrnovat i jiné druhy ptáků.

Zdroj: Science Daily, Animal Cognition, Avian Biology Research

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio