Nová mláďata v Zoo Ostrava

26. červen 2012

K novým přírůstkům v ostravské zoologické zahradě patří další mláďata ze skupiny přežvýkavých sudokopytníků. V expozici Na statku zatím ve stáji je k vidění mládě tura domácího - jerseyského, v pavilonu afrických zvířat pak mládě antilopy losí. V obou případech se jedná o samičky.

Telátko přišlo na svět 8. června a jedná se o vůbec první mládě domácího skotu, které se v ostravské zoo narodilo. Jeho máma je prvorodička, ale svou mateřskou roli zvládá velmi dobře. Samička antilopy losí se narodila 18. května. Rovněž pro její mámu to byla premiéra, ale i ona si vedla skvěle jak u porodu, tak při následné péči o svého prvorozeného potomka. V podstatě i mládě antilopy bychom mohli nazvat teletem, jelikož antilopa losí patří společně s bizony, buvoly a skotem do podčeledi tuři (Bovinae), takže český název „antilopa“ je spíše zavádějící.

Jerseyský skot (Bos taurus) je menšího vzrůstu, v kohoutku dosahuje výšky okolo 120 cm, hmotnosti 350-380 kg. Toto plemeno pochází z britského ostrova Jersey v Lamanšském průlivu. Patří do skupiny mléčného užitkového typu specializovaného na produkci mléka, které má vysoký obsah mléčných bílkovin a mléčného tuku. V Anglii bylo mléko velmi oblíbené na výrobu másla.

Tur domácí-jerseyský

Antilopa losí (Taurotragus oryx) obývá savany jižní a východní Afriky. Samci bývají až o 1/3 těžší než samice, mohou dosahovat hmotnosti až 1 tuny. Podobnost se skotem spočívá i ve skutečnosti, že se v Africe chovají tato zvířata na farmách pro majestátné trofeje, maso a kůži. V Evropě probíhají také experimenty s jejich domestikací. V České republice provádí rozsáhlé domestikační a výzkumné projekty Česká zemědělská univerzita v Praze.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio