Gorily odjíždějí, sambaři přijíždějí

26. červen 2012

Transfer dvou mimořádně zajímavých zvířat připravili na začátek léta chovatelé z liberecké zoologické zahrady. Po sedmi měsících, jak bylo předem plánováno, zoo opouštějí gorily nížinné Tadao a Shinda, svůj domov tu naopak najde hned čtveřice silně ohrožených zvířat filipínské fauny – sambaři skvrnití.

Gorilí samec Tadao se vrátí do své mateřské zoo ve Dvoře Králové, která dokončila modernizaci svého pavilonu lidoopů, Shindinou konečnou stanicí pak bude moskevská zoo. Do uvolněných prostor pavilónu zoo umístí novou skupinu kočkodanů zelených (Chlorocebus sabaeus), kterou jsme zjara přivezli z portugalského Lisabonu.

Skutečně velkou slávou je ale příjezd malých vzácných jelínků, sambarů skvrnitých (Rusa alfredi). Tito sudokopytníci žijí ve volné přírodě jen na filipínských Západních Visajanských ostrovech (jde tedy o tzv. endemit) a i zde jsou velmi ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 těchto zvířat, trend je přitom stále klesající.

Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních divokých oblastí a také lov pro maso a trofeje, přestože sambaři jsou přísně chráněni i místní legislativou a od roku 1990 jsou rovněž součástí filipínského záchranného programu. K němu se v roce 2009 aktivně připojila i Zoo Liberec, když začala podporovat místního zoologa českého původu Pavla Hospodářského v jeho úsilí rozmnožovat a chránit některé z již takřka vyhynulých endemitů (zoborožec rýholící, sambar skvrnitý, prase visajanské) na ostrovech Negros a Panay (Záchranné centrum Talarak, Negros).

Sambar skvrnitý

Expozice pro sambary skvrnité v Zoo Liberec se připravovala několik měsíců a je umístěna v klidové horní části zoo v sousedství dalších vzácných kopytníků – urialů bucharských a nahurů modrých.

Finanční příspěvek na modernizaci ubikace a terénu věnovala Nadace Preciosa. Příjezdem první čtveřice sambarů se zoo pomalu chystá na další fázi svého ochranářského úsilí, tedy na vlastní odchovy těchto mimořádných zvířat (vytváření tzv. záchovných populací). K tomu ale ještě potřebuje získat chovného samce (čtveřici sambarů zatím tvoří jen samice), což se nepodaří dříve než v následujících letech. Bližší informace k projektu najdete zde.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio