V Budějovicích otevřou první dům pro seniory s Alzheimerovou chorobou

26. červen 2012

České Budějovice mají první samostatný dům pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence.

Vznikl přestavbou bývalého penzionu v ulici Na Zlaté stoce a v úterý se slavnostně otevírá. Město objekt koupilo za 8,5 milionu korun. Rozsáhlá rekonstrukce sociálního zařízení stála přes deset milionů.

„Toto detašované pracoviště bude spadat pod Domov pro seniory Máj a bude specializované na osoby, které trpí Alzheimerovou chorobou. Bude tam celkem dvacet lůžek a je to jediné zařízení, které bude samostatně fungovat pouze pro tyto osoby,“ říká náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD).

Uzavřené zařízení, které rozšíří péči o nemocné, ale především chodící seniory, má také vlastní zahradu. To je podle ředitele Domova pro seniory Máj Pavla Jandy hlavní přednost.

„Ta zahrada je oplocená, celý objekt bude uzamčený, takže z hlediska bezpečnosti bude o klienty postaráno. Zahrada je vybavena altánem a část bude rozvržena jako záhony, kde se bude pěstovat zelenina a počítáme do budoucna i s chovem drobných domácích zvířátek. Výhodou oproti Máji je právě tato zahrada, která umožní volný pohyb klientů,“ říká Janda.

Vlastní provoz domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo jinou formou demence v českobudějovické ulici Na Zlaté stoce bude zahájen 1. července. Už nyní je kapacita zcela zaplněna.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio