Kam v létě na jazzovou dílnu

26. červen 2012

Léto patří nejen jazzovým festivalům, ale i jazzovým dílnám a workshopům. Ty umožňují amatérským hudebníkům získat hlubší znalosti žánru přímo od zdroje: profesionálních jazzmanů, kteří již mají mnohé za sebou.

Jazzové dílny pro mladé hráče jsou v Česku oblíbené a mají delší tradici, která sahá do poloviny 80. let k výrazné osobnosti Karla Velebného. Odrostla na nich celá generace hudebníků, která za totality neměla možnost cestovat a přístup k jazzovým nahrávkám měla omezený. Dnes je situace podstatně jiná a projevuje se to i v nezbytném hostování zahraničních lektorů na podobných akcích.

V Česku působí dva takové „konkurenční“ podniky – Czech Jazz Workshop v Praze a Letní jazzová dílna Karla Velebného ve Frýdlantě. Co chystají letos?

Pražskou dílnu pořádá Česká jazzová společnost. Její předseda, bubeník Martin Šulc, k tomu říká: Naším úmyslem je dát příležitost studentům, hudebníkům nebo i těm, kteří vyučují na hudebních školách, nechat se inspirovat, získat potřebné informace od těch nejpovolanějších z oboru a tím posunout dál svou hráčskou interpretační nebo i pedagogickou úroveň.“

Denní část, tj. instrumentální výuka, hra v ansámblech a semináře, se odehrává na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Nicméně každý večer se hráči schází v klubu Jazz Dock, kde se konají společná jam sessions s lektory.

Podívejte se na klip k letošnímu ročníku:



Czech Jazz Workshop je koncipován jako sedmidenní intenzivní kurz vhodný jak pro nováčky, tak pro pokročilé hudebníky, kteří chtějí zlepšit své dovednosti. Mezi lektory v tomto roce vynikají jména zpěvačky Marta Topferová a Ana Cisneros, pianista Phil Wilkinson a varhaník Brian Charette z USA. Hru na trombon a trubku povede Kornel Fekete-Kovácz z Maďarska a lektorem kytarových lekcí je americký kytarista Steve Walsh. Studenty kontrabasu bude učit Tomáš Baroš a saxofonistů se ujme Osian Roberts z Velké Británie. Ze Slovenska přijede baskytarista Juraj Griglák a nebude chybět ani zástupce mladé české generace – kytarista Libor Šmoldas.

Czech Jazz Workshop se koná 21. až 28. 7., přihlášku je možno poslat až do 20. července. Více k programu najdete zde.

Tradiční Frýdlant Letní jazzová dílna Karla Velebného se tradičně koná ve Frýdlantu v Čechách. Jejím ředitelem je pianista Karel Růžička, organizačně jej zajišťuje dlouhodobě Aleš Benda.

02436897.jpeg

Tento týdenní interpretační seminář založil v roce 1984 vibrafonista Karel Velebný a za pětadvacet ročníků si jím prošly téměř čtyři tisíce žáků. Z některých se časem vyklubali renomovaní profesionálové (např. David Dorůžka, Petr Dvorský, Jan Knop, Stanislav Mácha, Roman Pokorný, Karel Růžička Jr., Ondřej Štveráček). Z ostatních se stali více či méně vyspělí amatéři a zasvěcení jazzoví příznivci.

Účast v lektorském sboru letos přislíbili Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas), Rostislav Fraš (saxofony), Jaromír Hnilička (trubka), Svatobor Macák (saxofony), Pavel Razím (bicí nástroje) a další čeští hráči. Z USA přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (piano). Letní jazzová dílna se koná ve Frýdlantě v Čechách od 18. do 25. 8. Více k programu najdete zde.

Podívejte se na studentský koncert z LJD v roce 2008:



Jazzová dílna v Bratislavě Čeští hudebníci se však obvykle účastní i Letní jazzové dílny v Bratislavě, jejímž patronem je zpěvák Peter Lipa (jako šéf Slovenské jazzové společnosti). Také tento workshop není určený jen budoucím jazzmanům, ale všem příznivcům tohoto žánru, kteří se chtějí o jazzovém zpěvu, harmonii či technice dozvědět více.

Narozdíl od podobných akcí v Česku zde letos není velké zastoupení lektorů ze zámoří. V pedagogickém sboru jsou letos David Dorůžka (kytara), Gábor Winand (zpěv), Štefan Bugala (bicí), Milo Suchomel (saxofon), Artur Dutkiewicz (piano) a Josef Fečo (basa).

02390600.jpeg

Slovenská dílna se koná 2. – 6. 7. v budově bratislavské konzervatoře a přihlášku je možno poslat do konce června. Více o programu najdete zde.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.