Trumpetista Christian Scott a jeho nová identita

29. červen 2012

Autor oceňované desky Yesterday You Said Tomorrow vydal novou kolekci třiadvaceti skladeb. Nový pseudonym Christian aTunde Adjuah dává tušit jistou změnu směru.

V centru většiny kompozic na aktuálním dvojalbu Christian aTunde Adjuah je sólová trubka Christiana Scotta (1983). V pořadí jeho šestá deska pro label Concord představuje jeho regulérní koncertní kapelu (kytarista Matthew Stevens, bubeník Jamire Williams a basista Kris Funn) a pianistu Lawrence Fieldse, který zvuk nástroje mnohdy ozvláštňuje listem papíru položeným na struny. Mezi hosty jsou Kenneth Whalum III (tenor), Louis Fouche IIII (alt) a Corey King (trombón).

Název i celý koncept odkazuje k málo prozkoumané historii oblasti New Orleans – kultuře tzv. černošských Indiánů. Protože většina otroků přicházejících z Afriky byli muži, poměrně často se mísili s původním indiánským obyvatelstvem. Vznikla tak svébytná komunita spojující vlivy západní Afriky a domorodých Indiánů.

„Mé nové jméno je Christian Scott aTunde Adjuah. Poslední dvě jména aTunde a Adjuah jsou názvy měst v současné Ghaně. Je to prostě způsob, jak dát světu vědět, že akceptuji svůj původ – ten předtím, než jsem dostal jméno Scott,” vysvětluje trumpetista. Tuto historii odráží také obal, na němž je Scott vyobrazen v tradičním oděvu černošských Indiánů.

Poslechněte si ukázky z alba:



Na novém CD se vyrovnává i s konzervativnější částí publicistiky, která nebyla sto skousnout, že se Scott odklonil od přehrávání jazzových standardů k ambicióznější autorské tvorbě. K tomu odkazuje například skladba Who They Wish I Was (tedy Kým mám být) – prý o lidech, kteří jeho kapelu zbytečně spojovali s klasickým kvintetem Milese Davise 60. let.

Christian Scott, resp. Christian aTunde Adjuah, v bookletu doufá, že posluchači budou jeho nové album vnímat „spíše jako rozšíření jazzu, ne jeho nahrazení – sdělení, že změna směru by neměla být považována za chybu a že kritika by neměla paralyzovat, ale hlavně inspirovat. Snad to pochopí aspoň ti mladší.“ V Evropě album Christian aTunde Adjuah vyšlo 25. června.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio