Berneškám celoživotní věrnost prospívá

27. červen 2012

Bernešky tmavé vytvářejí trvalé páry. Pokud samice ztratí partnera, její šance na přežití dramaticky klesají. Krizovou situaci zvládají jen ty nejsilnější.

Berneška tmavá (Branta bernicla) patří k ptačím druhům, jejich samci a samice vytvářejí trvalé páry. Takový způsob života je v přírodě poměrně vzácný. Mezi ptáky je mnohem častější například tzv. sériová monogamie, kdy samci a samice sice žijí v párech, ale na každou hnízdní sezónu si hledají nové partnery. Berneškám jde však trvalé partnerství zjevně k duhu. Názorně do dokládají výsledky studie vědců vedených Jimem Sedingerem z University of Nevada.

Sedingerův tým sleduje od roku 1984 populace bernešek tmavých nejen na aljašských hnízdištích a na mexických zimovištích, ale také během jarních a podzimních tahů. Právě během tahů jsou bernešky loveny. Pokud je zastřelen samec, jsou vyhlídky jeho „vdovy“ na přežití výrazně nižší než u samic, které si udržely partnera. Šanci na vytvoření nového páru s nezadaným samcem mají jen samice v nejlepší fyzické kondici.

Berneška velká (Branta canadensis, česky též berneška kanadská nebo husa kanadská)

Samec pomáhá samici v průběhu celého roku. Chrání ji například při sezení na vejcích nebo během tahů. Také při pastvě jsou samice žijící v páru vystaveny menšímu riziku napadení dravcem nebo šelmou. Úřady povolují odstřel samců bernešek tmavých v domnění, že to nemá na populaci těchto ptáků významnější dopad. Ve skutečnosti lovec zabíjí v řadě případů dvě bernešky jednou ranou. Samce připraví na místě o život broky. Samici pak zahubí nástrahy každodenního života, jež se jí bez pomoci partnera nedaří zvládnout.

Zdroj: Behavioral Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio