O čem je současná botanika

26. červen 2012

Panelová výstava O čem je současná botanika, která byla nejprve instalována v krásném prostředí Botanické zahrady Chotobuz, je putovní. Během letních prázdnin se přesune také do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně a na podzim bude umístěna v Botanické zahradě Praha.

Na výstavě se seznámíte s vybranými problémy současné botaniky. Získáte informace o využití GIS v botanice a o tom, co všechno zkoumá palynologie. Zjistíte, jak vzniká rekonstrukce historie krajiny. Seznámíte se s devítisvazkovou encyklopedií druhů rostlin našeho území – Květenou České republiky. Významným problémem současnosti jsou invaze nepůvodních druhů a jejich vliv na ekosystémy. Dozvíte se zajímavosti o soužití hub a rostlin – mykorhize. Určitě vás bude zajímat použití elektronové mikroskopie při studiu rostlin a hub i informace ze života masožravých rostlin. Též nahlédnete do tajemství rostlinného genomu a křížení rostlin v přírodě.

Tato výstava vznikla za spolupráce Botanického ústavu AV ČR v. v. i., Botanické zahrady Praha, Unie botanických zahrad a internetového magazínu BOTANY.cz. Výstavu podpořilo Ministerstvo životního prostředí v rámci grantových řízení pro NNO.

autoři: Botanická zahrada PřF Masarykovy univerzity v Brně , botany. cz , Pavel Sekerka
Spustit audio