Prodej lihovaru v Trmicích se protahuje, místní mají obavy ze zápachu

27. červen 2012

Průmyslový lihovar v Trmicích u Ústí nad Labe měl v minulých letech potíže se zápachem a nakonec skončil v konkurzu. Továrna stále nemá nového majitele. To se ale už brzy může změnit. Obnoví se při spuštění provozu opět staré problémy?

Dva velmi vážní zájemci o koupi - taková je současná situace průmyslového lihovaru v Trmicích. Výroba biolihu tu byla spuštěná v roce 2007. „Všichni zájemci mají zájem lihovar provozovat.“ říká konkurzní správce Aleš Kaludy.

Obyvatelům Trmic nevadí ani tak hlučnost provozu lihovaru jako spíš zápach. „Opravdu je to strašný.“ „Vždycky se to nějak nashromáždí, pak to pustí na dvě, na tři hodiny, a to je pak k zblití.“ To byly názory natočené v roce 2010, než lihovar vyhlásil ztrátu jeden a půl miliardy korun a spadl do konkurzu.

Jasno, co po novém vlastníkovi chtít, má radnice. „Bezzápachovou technologii a aby byl dodržen podíl automobilové a železniční dopravy v poměru třicet procent po silnicích a sedmdesát procent po železnici.“ říká Jana Oubrechtová, starostka Trmic.

Názory lidí už ale nejsou tak jednoznačné jako před uzavřením továrny: „Udělat tam něco a přizpůsobit to, aby tam lidi mohli chodit do práce – to by byla jediná dobrá věc, si myslím.“ „Klidně ať tam ten lihovar zůstane a ať mají lidi práci.“ „Práce není, spoustu fabrik zavřeli a to je škoda.“ „Smrad z toho je velký, mělo by to zůstat zavřený...“

Zcela bezzápachová technologie, jakou by si radnice i někteří místní přáli, ale zřejmě není u výroby lihu možná. Půjde tedy spíše o míru zápachu. Jak situace kolem trmického lihovaru dopadne, to bychom mohli vědět už v závěru léta.

autor: ces
Spustit audio