Nový minerál z meteoritu

27. červen 2012
Monitor

Vědci popsali zcela nový minerál. Jmenuje se panguit a pochází z největšího uhlíkatého meteoritu, jaký byl nalezen na Zemi.

V roce 1969 prozářil oblohu nad Mexikem meteorit Allende ze skupiny uhlíkatých chondritů. Jeho původní velikost přibližně odpovídala osobnímu automobilu. V atmosféře však explodoval a rozpadl se na množství úlomků, které dopadly na území státu Chihuahua. V jednom z nich nyní vědci z Kalifornského technologického institutu objevili zcela nový druh minerálu, který patří k vůbec nejstarším ve sluneční soustavě. Minerál bohatý na titan s chemickým vzorcem (Ti4+,Sc,Al,Mg,Zr,Ca)1.8O3 dostal jméno panguit. Inspirací mu byl obr Pan Gu, který podle čínské mytologie oddělil principy jin a jang a vytvořil tak zemi a nebesa.

Allende patří mezi primitivní meteority a jako takovému se mu dostává značné pozornosti. Analýza jeho úlomků zatím přinesla celkem devět nových druhů minerálů (např. allendeit, hexamolybden, tistarit a kangit). Panguit vědci objevili pod skenovacím elektronovým mikroskopem v žáruvzdorné inkluzi uvnitř meteoritu. Právě tyto struktury zřejmě představují vůbec první pevné látky, které vznikly ve sluneční soustavě. Obsahují minerály, které zůstávají stabilní i při vysokých teplotách a v extrémním prostředí sluneční mlhoviny.

Zdroj: Science Daily, American Mineralogist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.