Záchrana antilopy Derbyho v Senegalu - 2. část

3. červenec 2012

Západní poddruh antilopy Derbyho je kriticky ohrožen. Na jeho záchraně pracují čeští vědci. Ti za antilopami jezdí do Senegalu a jejich úkolem je každého jedince přesně identifikovat a v případě potřeby i přestěhovat. Hovoří doktorka Karolína Koláčková.

Děláte také převozy antilop. Jak ty probíhají?
Převoz antilop Derbyho je velmi náročná operace. Ale my díky tomu, že se senegalským týmem spolupracujeme na převozech již od roku 2006, kdy jsme ta zvířata poprvé stěhovali, už máme velmi propracovanou technologii. Naši senegalští partneři jsou velmi dobří a sehraní. Zatím jsme uskutečnili náš pátý převoz, kdy se převezlo 17 zvířat během dvou týdnů. Ty převozy mohou být velmi rychlé a efektivní. Náš český veterinář zvíře imobilizuje uspávací puškou a antilopa po nastřelení odchází do buše, takže ji 2 místní stopaři musejí vystopovat a dovést k ní náš tým, abychom ji našli v době, kdy usne. Umístíme ji do správné polohy, tak abychom například zabránili tomu, že antilopa vdechne obsah předžaludku. Potom nastává fáze, kdy se musí velice rychle zajistit její životní funkce po uspání. Mezitím si zase náš místní tým předá zprávu, aby do buše někudy projelo auto s otevřenou korbou, s plachtou a s nakládacími pomůckami, zvíře se naloží za pomoci zhruba 8 lidí na korbičku terénního náklaďáku a odváží se z buše. Buď do kamionů, kde čeká na další zvířata a všechna se převážejí na větší vzdálenost, anebo se na té korbě rovnou spící převeze do nové obory. Jinak v kamionu se už samozřejmě zvířata budí. Celá tato operace trvá u jednoho zvířete od nastřelení po probuzení maximálně půl hodiny, spíš 20 minut, takže je to opravdu velmi rychlé.

Když antilopa po nastřelení odchází do buše, nemůže se vám ztratit?
Byl by to samozřejmě velký problém, kdyby se ztratila, proto je velmi důležitá úloha místních stopařů, kteří se dokáží v terénu pohybovat velmi dobře a dosud se nám ještě nestalo, že by zvíře nenašli. Stává se nám velice často, že nemůžeme antilopu najít, abychom ji nastřelili. Ona se schovává. Když ty převozy už končí a my tam pravidelně najíždíme s uspávací puškou, tak to stádo z toho už může být nervózní, zvířata se stávají velmi plachými a je hrozně těžké se k nim přiblížit. Potom se samozřejmě často může stát, že zvíře je nedohledatelné, nedohonitelné, posléze netrefitelné. Teď naposledy se nám stalo, že mladý samec nám nejprve velmi dlouho unikal, a když se konečně podařilo terénnímu autu s veterinářem dojet do jeho blízkosti, tak se zjistilo, že došla baterie v zaměřovači uspávací pušky. Na vzdálenost, na kterou jsme se mohli přiblížit, ho nebylo možné trefit.

To bylo dobrodružné. Jak se vám to pak podařilo vyřešit?
Nakonec naši senegalští partneři prokázali neobyčejnou zdatnost ve shánění baterie, protože to občas bývá v Senegalu problém, zvlášť u speciálních typů baterií.

Úkol jste splnili a převezli jste všechny antilopy, které jste chtěli přesunout?
Ano, celkem jsme tedy převezli 17 samců, odstěhovali jsme je z chovných obor a vytvořili jsme sedmé mládenecké stádo antilop Derbyho.

Antilopa Derbyho

Kromě toho, že antilopy identifikujete a převážíte, vy se také podílíte na plemenné knize tohoto druhu.
Ano. V rámci záchranného programu jsme v roce 2008 vydali první ročník plemenné knihy antilop Derbyho, kterou od té doby vedeme ve spolupráci se Zoo Praha. Plemenná kniha obsahuje kromě informací o všech jedincích také právě jejich identifikační fotografie a články související s reprodukcí a populačním managementem chovu v lidské péči. Kromě toho, v rámci plemenné knihy vydáváme doporučení k dalšímu chovu a k dalšímu pokračování záchranného programu.

Jaká je budoucnost těchto antilop?
Momentálně stojíme na rozcestí. My jsme dokázali, že antilopy se pravidelně rozmnožují, dokázali jsme sestavit dostatečný počet stád, v tuto chvíli se tyto antilopy množí velice dobře a záchranný program je v podstatě stabilizovaný. Proto jsme nyní požádali Mezinárodní unii pro ochranu přírody (IUCN) o další intervenci. Potřebovali bychom se rozhodnout, jak dál pokračovat, aby to bylo pro antilopy Derbyho to nejlepší. Myslíme si, že je potřeba se odhodlat k dalším velmi náročným krokům, jako například odchyt dalších zvířat z volné přírody, rozšíření záchranného programu na jiné lokality, nebo další aktivity, které jsou skutečně už logisticky náročné, politicky citlivé a finančně náročné. Potřebujeme silného partnera. A IUCN nám přislíbila spolupráci a my v lednu 2013 plánujeme společně s nimi a spolu s našimi senegalskými partnery uspořádat v Senegalu sympozium, na jehož základě by měl vzniknout strategický plán pro záchranu antilopy Derbyho, který by byl společnou dohodou všech zúčastněných stran a byl by závazný. Z něj bychom potom vybírali kroky podle jejich následné důležitosti.

Nebojují spolu samci, když jsou v jednom stádu?
Oni by se pravděpodobně váženěji utkali až v přítomnosti samic. Takže když jsou bez nich, sice pravidelně svádějí souboje, přetlačují se rohy a trénují, aby až přijde vhodná doba a příležitost a bude tu samice, byli ti nejlepší a dokázali zvítězit, ale ke zranění těchto samců zatím došlo jen jednou. A myslíme si, že tam hrál roli ještě jiný faktor, než samčí stádo.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio