Letošní zima poškodila nejen silnice, ale i mosty

Letošní zima z hlediska silničářů opravdu náročná. Za údržbu cest utratili už 1,5 miliardy korun, což je o zhruba 200 milionů korun víc než loni. Náměstek ředitele Fondu dopravní infrastruktury je ale přesvědčen, že fond nějak sežene peníze i na opravy silnic po zimě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

neudržovaná silnice

neudržovaná silnice | Foto: Jan Rosenauer

"Těch možností je několik. Nejméně pravděpodobné je, že požádáme o další dotaci z rozpočtu. Nepřichází pravděpodobně do úvahy. Druhá možnost je přerozdělení finančních prostředků, které by asi nebylo moc problémové, kdybychom současně nemuseli řešit nárůst sazby DPH. Tím se nám to trochu zkomplikovalo, nicméně přecijen ta možnost bude a věřím tomu, že si s tím poradíme."

Náměstek Fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák přitom upozorňuje, že do balíku peněz na tyto výdaje fond neustále přisypává. "Od roku 2001, kdy fond první rok financoval, jsme prosteřdky na opravy a údržbu zvýšily o 56 procent. Teď může řada lidí vyskočí, že to není úplně regulérní částka, nicméně ten nárůst reálný je asi o 18 procent."

Letošní zima ale nezanechala škody jen na povrchu vozovek, ale i na mostech. Zatím co řidiči vnímají především problémy s klasickými výtluky a výmoly na cestách, silničáři se obávají dalších výdajů právě na opravy mostních konstrukcí. "To zamrzávání a rozmrzávání, které střídavě probíhalo, se na mostech negativně podepsalo. Škody se budou pohybovat kolem 300 miliónů a možná se objeví ještě další."

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme