Jelení kosti vypovídají o fyziologii dinosaurů

28. červen 2012
Monitor

Teorie o studenokrevných dinosaurech přišla o jeden důležitý argument. Jsou jím prstence v kostech, které se našly i u teplokrevných přežvýkavců jako jsou jeleni.

Dinosauři jsou dnes zpodobňováni jako inteligentní zvířata s aktivním životním stylem, který je typický pro teplokrevná zvířata. Jejich kosti však odpovídají spíše studenokrevným živočichům. Na příčném průřezu na nich bývají patrné prstence podobné letokruhům stromů, které vědci označují jako čáry zastaveného růstu (lines of arrested growth, LAGs ). Jsou typické pro živočichy, jejichž tělesnou teplotu řídí teplota prostředí a kteří v chladném či suchém období roku pozastavují svůj růst. Čáry zastaveného růstu známe nejen u dinosaurů, ale například krokodýlů nebo čolků.

Jejich existence byla jedním z důvodů, pro které vědci nemohli přesně říci, jestli byli dinosauři teplokrevní jako savci či studenokrevní jako moderní druhy plazů. Nyní se však zdá, že žádná nesrovnalost mezi životním stylem dinosaurů a jejich kostmi ve skutečnosti neexistuje. Čáry pozastaveného růstu vědci objevili i v kostech přežvýkavců, u kterých o teplokrevnosti nikdo nepochybuje. Jejich výskyt není vázán na prostředí, protože vědci je našli u všech 41 studovaných druhů, které žijí od Arktidy až po výběžek jižní Afriky. Příčina je však zřejmě podobná jako u plazů či obojživelníků – sezónní nedostatek rostlinné potravy, na který přežvýkavci reagují dočasným omezením růstu.

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.