Už dvě hříbata oživila populaci koní Převalského v Mongolsku

28. červen 2012

Skupina koní Převalského, kterou loni Zoo Praha přepravila do Mongolska, se ve svém novém domově dočkala už dvou hříbat. Deset dnů po klisně Cassovii porodila i Lima a oba malí hřebečci se mají čile k světu. Situace v rezervaci Khomiin Tal, kde se doposud rodilo jen málo hříbat, se tak i díky „pražským“ koním začala lepšit.

Z Prahy do Mongolska v loňském roce odcestovaly klisny Cassovia, Lima, Kordula a hřebec Matyáš. Zatímco Matyáš se v Khomiin Talu připojil k mládenecké skupině koní, k našim klisnám se přidal hřebec Born to Be Wild, který pochází z Francie. Ten je také pravděpodobným otcem obou hříbat.

„Narozením hříbat se nejlepším možným způsobem uzavřela první etapa projektu Návrat divokých koní. Teď začínáme psát nový příběh: v červenci přepravíme do Mongolska další čtyři klisny koně Převalského, tentokrát do národního parku Gobi B,“ řekl iniciátor projektu a ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Z loni přepravené skupiny porodila jako první šestiletá Cassovia, a to 2. června. O rok mladší Limě, která před příchodem do Mongolska žila v zámeckém parku ve Slatiňanech, se hříbě narodilo 12. června.

Cassovia porodila z pražské skupiny jako první, a to počátkem letošního června

„První rok po transportu většinou klisny nezabřeznou, protože se přizpůsobují jinému klimatu. Cassovia s Limou zvládly jak adaptaci v tuhé zimě, tak i mateřské povinnosti, což je obdivuhodné,“ uvedl vedoucí mezinárodní plemenné knihy koně Převalského Evžen Kůs, který měl možnost pozorovat v Khomiin Talu obě hříbata.

„Hřebečci jsou zdraví a veselí, hrají si a skotačí. Drží se klisen, ale kromě mateřského mléka už začali objevovat i okolní zeleň, kterou se snaží okusovat,“ popsal Kůs s tím, že hřebec Born to Be Wild se o hříbata vzorně stará a hlídá je. To, zda je jejich skutečným otcem, však ukážou až genetické testy.

V ideálním případě by se hříbata mohla už za 11 měsíců dočkat nových sourozenců. Za dva či tři roky pak budou muset od svých matek odejít a připojit se k mládenecké skupině, ve které je i hřebec Matyáš.

autor: Zoo Praha
Spustit audio