Nový druh v Zoo Ostrava: štětkoun africký

29. červen 2012

Kolekce zvířat v ostravské zoologické zahradě se rozrostla o nového obyvatele, kterým je pestře zbarvené prasátko štětkoun africký. Je to sameček a jmenuje se Tarzan.

Sedmiletý Tarzan k nám přicestoval z polské Zoo Łódz 12. května. Návštěvníci jej mohou prozatím vidět v pavilonu Tanganika, v jeho zadní dosud nezrekonstruované části. Sameček zde ovšem nezůstane sám, v brzké době by se měl dočkat i nové partnerky. V budoucnu se pak tato atraktivní zvířata přestěhují do Pavilonu evoluce, kde svůj domov najde rovněž skupina našich šimpanzů nebo vzácní kočkodani Dianini.

Štětkoun africký (Potamochoerus porcus) je nejpestřeji zbarvené prase a má poměrně hustou hnědočervenou srst, úzký bílý pás uprostřed hřbetu a protáhlé ušní boltce zakončené štětkou delších chlupů (odtud jeho název). Patří mezi rychlé běžce a také dobré plavce. Žije v rovníkové Africe od Senegalu až po Kongo. Obývá různé typy vlhkých lesů od mořského pobřeží po vysokohorské polohy kolem 4000 m n. m.

Živí se podzemními i nadzemními částmi rostlin, ovocem i živočišnou potravou (plazy, ptačími vejci a mláďaty). Za potravou vychází převážně v noci. Žije v malých skupinách vedených dospělým samcem. Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách. Samice rodí po 120-127 dnech březosti 1-8 mláďat do hnízd z travin, které sama vybudovala. Některými africkými kmeny bývá štětkoun pro svůj zjev a vlastnosti označován jako „král lesa“.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio