Poradíme vám, jak poznat podvodný inzerát na auto

19. červen 2012

Když dnes někdo kupuje auto z druhé ruky, začne zpravidla na webu. Odvážnější a ti, kteří vládnou cizími jazyky, hledají na zahraničních, obvykle německých serverech, ale většina zůstává na českých webech. Komunikace v mateřském jazyce je pohodlnější a podle mnohých je nákup auta v České Republice bezpečnější.

Už i v Česku však lze narazit na podvodné inzeráty. Odhalit je není nijak náročné, přesto se znovu a znovu najdou lidé, kteří podvodníkům na jejich stokrát omletou fintu skočí. „Těchto lidí není málo. Data máme pouze od policie a od jedinců, kteří se k tomu sami přiznají a skrze policii žádají nějaké vysvětlení nebo důkazní materiál. Do měsíce jich evidujeme v průměru dva až tři,“ říká Michal Zadák z portálu Sauto.cz.

Dá se předpokládat, že konkurenční servery jako Autobazar. cz, Yauto.cz nebo třeba Tipcars.cz budou mít data podobná. „Podvodný inzerát na internetu můžeme detekovat. Sice se tváří jako standardní inzerát, ale je podezřelý svoji velmi nízkou cenou. Navíc jde většinou o soukromého prodejce,“ pokračuje Zadák.

Jeho mobil je obvykle nedostupný, a tak se na něj natěšený zájemce obrací emailem. Odpověď mu přijde zpravidla velmi brzy a zpravidla velmi špatně česky, protože je z překladače, nebo je rovnou anglicky. Dočtete se v ní příběh, na jehož konci je vždy žádost o zálohu na prodávaný vůz. „Zasláním dané částky na číslo účtu, které je většinou evidované v zahraničí, komunikace končí. Neuvidíte ani peníze, ani auto,“ varuje Zadák.

Nezvykle nízká cena je znakem podvodu

Podvodníci pochopitelně zadávají do nabídky auta nejvíc poptávaná, ale nemusí to být pravidlo. Ovšem většinou platí, že je prodávají jako soukromé osoby a kupujícího lákají na klidně o polovinu nižší cenou, než je běžné. Právě podle tohoto kritéria je odhalují a mažou roboti jednotlivých inzertních portálů.

„Máme systém, který hlídá cenové hladiny jednotlivých vozidel, značek a modelů v rámci roků a počtu najetých kilometrů. Ve chvíli, kdy se některé vozidlo vymyká z průměru, který si dopředu nadefinujeme, vyvoláváme z naší strany umělou poptávku a čekáme na reakci. Pokud je reakce znakem podvodu – tedy není dostupné telefonní číslo nebo byl použitý překladač, tento inzerát mažeme,“ popisuje Michal Zadák.

Jaká že je nejúčinnější ochrana proti podvodným inzerátům? Prostě nikdy nikomu nikam nic neposílat předem. „Peníze předávejte pouze osobně a ve chvíli, kdy auto vidíte osobně. Pouze to je jediná jistota, jak o zálohu nepřijít,“ uzavírá zástupce jednoho z největších inzertních portálů v Česku.

Obecně platí, že zaměřovat se na inzeráty s nízkou cenou je zpravidla problémové. Nízká cena totiž mívá důvod. Kupující si však sní své sny, ve kterých kupují skvělý vůz za extra výhodnou cenu.

autor: pek
Spustit audio