Comeback národního zvířete Pákistánu

5. červenec 2012
Monitor

V pákistánské oblasti Gilgit-Baltistán se významně zvýšil počet ikonických koz šrouborohých, které jsou považovány za druh ohrožený vyhubením.

Pákistánská pohoří jsou domovem majestátních sněžných levhartů a vlků. Národním zvířetem Pákistánu je však jejich oblíbená kořist – divoká koza šrouborohá neboli markhur (Capra falconeri), která žije v nadmořských výškách od 500 do 3500 metrů nad mořem. Nejnápadnější jsou na ní vývrtkovitě stočené rohy, které u samců dosahují délky kolem 1,5 metru. Na červeném seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody IUCN je koza šrouborohá vedena v kategorii ohrožených druhů. V roce 2008 existovalo méně než 2500 zvířat rozesetých po horách Pákistánu, Afghánistánu, Uzbekistánu a Indie.

Hlavním důvodem ohrožení je ilegální lov, ztráta životního prostředí a potravní konkurence v podobě stád domestikovaných koz a ovcí. V Pákistánu se však kozám šrouborohým dostalo intenzivní ochrany, díky které nyní zažívají pozoruhodný comeback. Organizace Wildlife Conservation Society včera oznámila, že populace v Gilgit-Baltistánu se zvýšila na přibližně 1500 jedinců. Ještě v roce 1999 zde přitom žilo méně než 1000 koz šrouborohých.

Zdroj: WCS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio