V Číně vyrostla přesná kopie rakouské vesnice

Rakouská vesnice uprostřed nejprůmyslovější oblasti Číny? Ano, čtete dobře. Postavit si ji tam nechal čínský milionář. A to včetně napodobeniny jezera, u kterého původní rakouská vesnice stojí.

Procházím se po replice Hallstattu u čínského města Po-lou a žasnu. Nechybí tu dřevěné domky, obchůdky ani uměle vytvořené jezero.

Do kopie evangelického kostela už mě láká jedna z radních. Překvapivě neusedáme do lavic k modlitbě, ale k informační maketě tohoto čínského zázraku.

„Celá plocha našeho Hallstattu má milión čtverečních metrů. Historické centrum obklopují nově postavené vily a řadovky, které jsou k prodeji. Staví se i komerční centrum s obchody a zábavní čtvrť. Budeme tady mít i bazén a sportoviště,“ vypočítává.

Zvědavě ji přerušuji a ptám se na repliku Hallstattského jezera, která je tady taky. „Ano, jde o kopii přírodního jezera,“ potvrzuje. „Má 170 tisíc metrů čtverečních a v nejhlubší části dosahuje až dvaceti metrů. Koupat se v něm samozřejmě můžete, stejně jako po něm jezdit na loďce.“

Rakušané zpočátku o ničem nevěděli

Z kostela procházím přímo do restaurace U Zeleného stromu. Opět jde o přesnou kopii restaurace v Rakousku, kde to všechno začalo.

„Loni za mnou přišla majitelka hotelu U Zeleného stromu s tím, že u jednoho hosta viděla detailní plány naší vesnice. Když se ho zeptala, proč pracuje na dovolené, odpověděl, že připravuje čínský projekt Hallstatt. Nevěřil jsem tomu, ani když jsem získal úplnou kopii tohoto projektu,“ říká starosta Hallstattu Alexander Scheutz.

Starosta Alexander Scheuz vidí v čínském záměru zajímavou obchodní šanci

Na slavnostní otevření své vísky ho Číňané pozvali. Dodnes však tento Rakušan netuší, jak plány jeho vesnice, která se nachází na seznamu UNESCO, mohli Číňané tak dokonale zkopírovat.

„Samozřejmě nám zpočátku vadilo, že už jsou přípravy projektu tak daleko a my nic nevěděli. Náš Hallstatt však funguje přes tisíc let a nikdo nám ho nemůže vzít. Teď se navíc cítíme trochu poctěni, že se malá vesnice v Solné komoře s 850 obyvateli stala vzorem pro provincii Kuang-tung, kde žije přes sto miliónů lidí,“ říká Rakušan.

Rozruch, který čínská stavba rozvířila, vnímá jako dobrou reklamu, která může pomoci turismu. Potvrzuje to i několik přítomných čínských návštěvníků.

Čínská kopie prý prospívá i rakouskému originálu

„Moc se nám tady líbí, jsem tady se sestrou a spolužačkami,“ říká jedna z turistek. „Hned bych se do takové země podívala nebo přestěhovala.“

Městečko Hallstatt je zapsané do seznamu UNESCO

Jen bohužel neví, kde ona zaslíbená země leží. „Rakousko nebo Austrálie? Nevím, kde to je. Ráda bych se tam však jistě jela podívat,“ je rozhodnuta.

Některým návštěvníkům zkrátka dělá trochu problém určit, kde se Rakousko nachází. Pletou si ho s Austrálii, která zní v překladu podobně. K návštěvě je však tato země láká. Přesně v to doufá i sám rakouský starosta.

„Myslím si, že pokud někdo uvidí Hallstatt v Číně a bude vědět, že existuje i originál, jistě si bude chtít prohlédnout jednoho dne i ten,“ je přesvědčen.

Před sedmi lety zavítalo do rakouské vesnice ročně asi padesát Asiatů. Dnes se jich tam v sezóně objeví až tisícovka za jediný den. Možná za to může i reklama, kterou mu dělá čínská kopie.


Zvětšit mapu: nedaleko čínského města vyrostla kopie rakouské vesnice

autor: kpr
Spustit audio