Mrkání mezi kapkami deště

11. červenec 2012
Monitor

Inteligentní reflektor zlepšuje viditelnost při jízdě v dešti nebo sněhové vánici. Jeho mrkání si přitom nikdo nevšimne.

Každý řidič někdy zažil nepříjemný pocit z noční jízdy v dešti. Světlo reflektorů se na kapkách rozptyluje a viditelnost znatelně klesá. Teoreticky lze problém vyřešit snadno. Stačí, aby zdroj světla svítil do mezer přesně mezi dešťové kapky. Rozptyl světla podstatně klesne a viditelnost se zlepší.

Realizovat podobný inteligentní reflektor v praxi je už větší oříšek. Přesto se o to pokusili výzkumníci z Carnegieho Mellonovy univerzity, konkrétně z jejího Institutu robotiky. Zařízení využívá kameru, která snímá v rychlém sledu pohyb dešťových kapek před reflektorem. Ze získaných dat dopočítává řídící jednotka očekávanou polohu konkrétní kapky v dalším okamžiku a reflektor na tomto místě na krátkou dobu zhasne. Svítí tedy ve většině případů právě do mezer mezi kapkami.

Řídící jednotka dopočítává očekávanou polohu konkrétní kapky.

Je zřejmé, že reflektor v tomto uspořádání trochu bliká. Změny jsou však velmi rychlé a lidské oko je nevnímá, stejně jako nepatrný pokles intenzity čelního osvětlení. Jednotka inteligentního reflektoru dokáže tímto způsobem potlačit rozptyl na dešťových kapkách o 70 až 80 %. Viditelnost je údajně podobná jako při jízdě za mírného mrholení.

Reflektor samotný využívá technologii LED, která umožňuje rychlé a selektivní řízení. Přesto zatím zvládá v simulacích jen nižší rychlosti jízdy. K dokonalé funkci bude třeba zkrátit reakční dobu. Použitá technologie však dává naději na poměrně rychlé rozšíření, výroba ve velkých sériích by totiž neměla být nákladná.

Zdroj: Robotics Institute, Carnegie Mellon University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio