Řidičák na nejsilnější motorky nově až od 24 let

11. červenec 2012

Na začátku roku začne platit nová vyhláška k zákonu o řidičských průkazech. Řeší poměrně nezajímavé věci jako změny v registrech řidičů a podobně. Mimo to však i jednu velmi zásadní změnu pro budoucí motorkáře. Pokud jste se těšili, že v 21 letech osedláte silný stroj, jak je to doposud možné, budete zklamáni.

Před nedávnem schválená vyhláška k zákonu o řidičských průkazech budoucí motorkáře nepotěší. Věková hranice pro řízení silných motorek se totiž posouvá směrem nahoru – 21 let na nejsilnější stroje už stačit nebude. „Hranice pro získání řidičského oprávnění se posunuje k věku 24 let, pokud však máte zkušenosti se slabší motorkou, můžete ho mít už od 20 let,“ říká Zdeněk Neusser z ministerstva dopravy.

Nejsilnější motorka je stroj o výkonu větším než 35 kilowattů, to znamená o objemu motoru přibližně nad 500 ccm. Proč na takový stroj sedat bez zkušeností až ve 24? Důvod je jasný. „Člověk, který má víc zkušeností ať už jako řidič vozidla nebo motorky, dokáže v pozdějším věku přistupovat k řízení motorky zodpovědněji. Doufejme, že to přinese snížení počtu dopravních nehod,“ dodává Neusser.

K řidičáku na auto dostane každý i oprávnění na skútr do 125 ccm

Motorkářskou kariéru můžete začít už v 15 letech na skútru o maximální konstrukční rychlosti do 45 km/h. Tady se nic měnit nebude. „V 15 letech jde o skupinu AM do 50 ccm, to jsou lidově řečeno fichtly nebo pincky. Tam to zůstává stejné. Skupina A1 je od 16 let pro motocykly s objemem motoru do 125 ccm, potom je skupina A2 od 18 let věku, kde je objem motoru omezen do 35 kilowattů,“ vyjmenovává Neusser.

Další novinka určitě potěší řidiče aut. Od nového roku totiž každý, kdo má řidičák na auto, bude moct řídit skútr o objemu 125 ccm – a ne jen „padesátku“, jako tomu bylo doposud. „Jedním z cílů je, aby si města odlehčila od husté automobilové dopravy. Člověk, který má řidičské oprávnění na skupinu B, automaticky získá možnost řídit motorku do objemu motoru 125 ccm. Bude to však platit pouze v rámci České republiky, v jiných zemích to může být individuálně upraveno,“ uzavírá Neusser.

Vyhláška k zákonu o řidičských průkazech začne platit 19. ledna roku 2013. Pokud chcete získat řidičák na motorku ještě postaru, máte na to půl roku.

autor: bob
Spustit audio