Bleskové záplavy způsobily v Plzeňskému kraji škody za několik milionů korun

11. červenec 2012

Škody, které na majetku některých obcí a Plzeňského kraje, způsobily minulý týden bleskové záplavy, se pohybují v milionech korun. Zvednuté hladiny potoků poničily hlavně silnice a mosty. Nejvíce pak postihly obce na Klatovsku. Plzeňský kraj zatím vyčíslil škody na svém majetku na sedm milionů korun a připravuje také finanční pomoc postiženým obcím.

Zřejmě nejhůře byly bleskovými povodněmi zasaženy obce Kocourov a také Mochtín nebo Běšiny na Klatovsku. Hladina potoka v Kocourově se zvedla i více než o metr, voda se vylila ze břehů a zaplavila rodinné domy, zahrady, poškodila zaparkovaná auta, sportovní areál nebo obecní úřad. V Kocourově způsobila voda největší škody soukromému sportovnímu areálu, kde poničila část zasněžovacího zařízení, škody byly odhadnuty na 600 tisíc korun. Škody na obecním majetku odhadl starosta Mochtína na milion korun.

Plzeňský kraj eviduje největší škody na silnicích, některé jsou podemleté nebo zvlněné. V Běšinech na Klatovsku voda poničila nejen silnci, ale i dva mosty. Škody na majetku kraje budou průběžně opravovat silničáři z provozních prostředků. Plzeňský kraj chystá také finančí pomoc postiženým obcím, musejí ale o ni požádat a pak počkat na rozhodnutí zastupitelstva.

Blesková povodeň postihla Kocourov na Klatovsku

„Plzeňský kraj je připraven pomoci obcím, ať už je to na Rokycany nebo na Klatovsku. Sumy například v Běšinech přesahují 3,5 milionu korun, v obci Mochtín zhruba 600 až 700 tisíc korun, na Rokycansku jsou to také částky v řádech statisíců korun. Finančí prostředky máme připraveny v havarijním fondu a pokud bude třeba najdeme i nějaké další rezervy“, řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje a fondů Evropské unie Ivo Grüner.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio