Praha 5 umístila na chodníky obří květináče proti splodinám. Lidem spíše vadí

11. červenec 2012

Dolní Smíchov už řadu let trápí splodiny z dopravy. Nejzatíženějším ulicím se proto městská část rozhodla pomoct. Na chodníky nainstalovala obří betonové květináče, do kterých nasadí květiny, keře a stromy. Ty mají pevné částice znečišťující ovzduší zachycovat. Přestože lidem většinou kontejnery, které výrazně zužují chodníky, vadí, Praha 5 v projektu pokračuje. A jak zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, podařilo se na něj dokonce získat vysokou dotaci z Evropské unie.

"Dolní část Smíchova je jednou z nejvíce postižených městských částí dopravou, a tedy imisemi. Ten projekt se nám velmi líbil, pokračovali jsme v něm. Těch pozitiv je hodně. Je to projekt, který do šedých ulic přinese zeleň, výrazně sníží hluk a imise." Ozelenění se mají navíc dočkat i protihlukové zdi na Barrandově, prohlásil starosta Radek Klíma z TOP 09 k projektu, který před lety odstartovalo bývalé vedení radnice.

Podrobnější popis plánu na osazení obřích květináčů doplnil radní pro oblast životního prostředí Jaroslav Nedvěd z ČSSD:

Obří květináče na Praze 5

Mobilních kontejnerů bude 277 a budou rozmístěny na těch nejfrekventovanějších ulicích, aby pomáhaly pohlcovat splodiny. Mělo by to být přes 13 tun imisí ročně. Na těch místech, která jsou vytipována, se nedá zeleň sázet přímo do země, proto bylo přistoupeno k mobilním kontejnerům, které i v případě poruchy, protože v těch chodnících jsou vedeny sítě, se dají kdykoli odstranit."

Podle radnice má být tento pilotní projekt na zlepšení životního prostředí také inspirací pro další města. Také proto prý byla páté městské části na tento záměr udělena štědrá dotace z evropských fondů.

Městská část dostala dotaci 90% z celkové částky, která je zhruba 19 milionů korun. 10% hradí městská část," dodal Jaroslav Nedvěd s tím, že o údržbu, která ročně přijde asi na 1,5 milionu korun, už se bude pátá městská část starat sama.

Spokojenost Prahy 5 ale nesdílí někteří občané, u jejichž domů se květináče začínají objevovat.

Vždyť se podívejte na ten chodník. Když projedou dva kočárky, tak je to na celé délce toho bloku. A tady jsou ještě popelnice, to neprojede. Možná mohli nechat větší prostor u vchodů. Třeba až bude sníh, až sypače budou nahrnovat sníh, tak to tady bude celé zasypané," uvažuje Michal Stáňo, obyvatel jednoho z domů na Hořejším nábřeží, odkud se radnici ozývá nejvíce nespokojených lidí.

Většinu námitek ale Praha 5 odmítá.

Občané si stěžují, že neprojedou s kočárkem, s invalidním vozíkem… máme konzultováno se svazem paraplegiků, že jim stačí 93 centimetrů, aby bezproblémově projeli. Potom argumentují, že tam mohla kdekoliv zastavit sanitka. Vozy IZS jsou dostatečně vybaveny výstražnými a zvukovými signály. A další: svoz odpadů - funguje v časných ranních hodinách, kdy je intenzita dopravy menší, a zase se bavíme o dvou průjezdných pruzích. V podstatě argumenty ano, připouštíme, ale nejsou tak opodstatněné," prohlásil vedoucí Odboru správy veřejného prostranství Lukáš Pokorný s tím, že všechny zákonné normy průchodnosti i průjezdnosti budou samozřejmě dodrženy.

Také stížnosti občanů, že radnice rozhodovala bez jejich vědomí, jsou podle starosty Radka Klímy bezpředmětné:

To, že obyvatelé nebyli informováni je jen to, že po informacích nepátrají. Využili jsme všechny kanály, a to už od konce loňského roku."

Teprve asi tři dny, když to tady bylo, jsme to měli vyvěšené," nesouhlasí se starostou Michal Stáňo.

autor: eku
Spustit audio