Na české řeky se po více než půl století vrátila vorařská tradice

12. červenec 2012

V dnešní době už takřka nevídané plavidlo můžete v těchto dnech na vlastní oči spatřit na Vltavě. Ze Štěchovic u Prahy ve středu po více než půl století vyplul devadesátimetrový vor poskládaný výhradně z dřevěných kmenů

Připomínka kdysi slavné vorařské tradice na Vltavě a Labi je akcí známé lesnicko-dřevařské firmy, která se tímto netradičním způsobem rozhodla oslavit 20. narozeniny. Obří vor před sebou má více než týden dlouhou plavbu s cílem nedaleko německého Hamburku.

0:00
/
0:00

Slavnostní vyplutí plavidla připravili organizátoři v místech, kde se odedávna vory skutečně vázaly. Vorařství mělo totiž v Čechách dlouhou tradici a patřilo mezi vážená a uznávaná povolání. Zánik tohoto řemesla nastal společně s přehradami na Vltavě během minulého století.

Cílem projektu VOR 2012 je slavné plavecké řemeslo připomenout. 90 metrů dlouhé plavidlo složené z pěti vorových tabulí poskládaných celkem ze 120 šestnáctimetrových kmenů postavil společně s několika kolegy Jiří Trávníček. Jak sám říká, úkol to byl především hodně zdlouhavý.

Posádka voru se poznala podle stejných triček

Atmosféru připomínající dobu, kdy ve vodách Vltavy i dalších řek plul jeden vor za druhým, si nenechal ujít Václav Husa pocházející ze slavné vorařské rodiny. Je jedním z posledních žijících takzvaných plavců a právě na Štěchovice velmi rád vzpomíná.

Stejně jako někdejší hrdinové filmu Plavecký mariáš i posádka voru 2012 projede dnes a zítra Prahou, kde spluje dvě původní vorové propusti. Po Labi pak zamíří do Německa. Svou plavbu zakončí příští sobotu těsně před Hamburkem.

autor: Michal Trnka
Spustit audio