Karlovarský kraj pokračuje v přípravách na likvidaci bolševníku

12. červenec 2012

Karlovarský kraj pokračuje v přípravách na rozsáhlou likvidaci invazních rostlin. V současné době probíhá mapování zasažených území. Pozorování se týká především bolševníku velkolepého, netýkavky žláznaté a všech druhů křídlatek.

Mapuje se prakticky na celém území kraje s výjimkou povodí Kosího potoka, kde již probíhá pilotní projekt likvidace bolševníku, a s výjimkou vojenského újezdu Hradiště. Jedná se celkem o více než 2 800 kilometrů čtvrtečních.

Na základě výsledků pak Karlovarský kraj osloví vlastníky zanesených pozemků s žádostí o spolupráci. Majitelům s likvidací nevzniknou žádné náklady. Je ale nutné souhlasit se zásahem na jejich půdě kvůli žádosti o dotaci.

Pro řízení projektu je nyní vytvářen rozsáhlý informační systém Heracleum, jehož mapová část bude volně přístupná na internetu. Vlastníci i široká veřejnost budou moci od září 2012 sledovat výskyt jednotlivých invazních rostlin a budou tak mít možnost projekt kontrolovat a případně podávat informace o vlastních pozorováních v terénu.

Pokud Karlovarský kraj se žádostí o dotaci uspěje, bude likvidace rostlin zahájena již v průběhu roku 2013, v závislosti na ukončení výběrových řízení na dodavatele. Práce pak budou pokračovat opakovaně až do podzimu 2015.

Likvidace invazních rostlin bude Karlovarský kraj stát přibližně 170 milionů korun. Až 90 procent nákladů chce hejtmanství získat z evropských prostředků Operačního programu Životní prostředí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio