Zoo Liberec má po 10 letech bílá tygří mláďata

12. červenec 2012

Zoo Liberec má po 10 letech další mláďata bílého tygra. Čtyřletá samice Surya Bára (otcem je 7 letý Paris) porodila v neděli 1. července ráno tři koťata, o všechna se přitom začala okamžitě starat.

Porod je tak zcela přirozený, bez jakéhokoli zásahu člověka. Vrh začal kolem půl osmé ráno, přičemž prvního potomka Surya porodila v běžné vnitřní ubikaci. Následně jej přenesla do speciálně připravené porodnice, kde také vzápětí vrhla druhé mládě. Poslední kotě přišlo na svět asi dvě hodiny poté. Všechna mláďata Surya nejprve olízala, poté jim dala pít mléko a nehnula se od nich ani na krok. Mláďata jsou dosud slepá, vidět by měla začít asi kolem dvou až tří týdnů. Pohlaví malých tygrů se dozvíme do devíti týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení.

Tygry sleduje bez ustání hned trojice kamer (jedna v porodním boxu, dvě v hlavní ubikaci), chovatelé přitom v pavilónu zachovávají přísný klidový režim. Z tohoto důvodu se tedy pavilón šelem v neděli pro veřejnost zcela uzavřel a otevře se nejdříve v srpnu. Všechny ostatní šelmy ale tráví čas ve venkovních expozicích. Matku s mláďaty však budou mít návštěvníci zoo možnost sledovat prostřednictvím obrazovky, která bude umístěna v pavilónu šelem nebo jeho blízkém okolí, sestříhaná videa budou umisťována i na facebookových stránkách Zoo Liberec.

Novorozená tygří mláďata z pohledu kamery

Tři mláďata porodila Surya Bára i loni v říjnu, o potomky se ale jako prvorodička nestarala, takže mláďata nepřežila. Zoo Liberec se tehdy rozhodla do porodu nezasahovat a nechat samici mateřsky dospět. Chovatelé zároveň pečlivě vyhodnotili Suryino chování a připravili veškeré podmínky tak, aby bylo možné všemu v maximální míře ponechat přirozený průběh. Nedělní porod potvrzuje, že to byla správná cesta.

Jak se budou jmenovat?
I v letošním roce se ZOO Liberec rozhodla svěřit výběr jmen mláďat bílých tygrů do rukou veřejnosti. V roce 2002 vzešla z veřejné soutěže jména Afrodita, Achilles a Artemis, která byla čerpána z řecké mytologie, letos bude situace o to těžší, že v první fázi budeme hledat tři mužská a tři ženská jména a výběr zúžíme teprve v druhé polovině prázdnin, až potvrdíme pohlaví koťat. Své tipy mohou zájemci posílat na email marketing@zooliberec.cz až do 31. srpna, křtiny mláďat se uskuteční v první polovině září. Více informací naleznete zde.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio